Gå til innhold
Arkivverket

[#21996] Slekten Bartz


Gjest Oddbjørn Johannessen
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

Hans Henrich Bartz hadde, så vidt jeg har registrert, 7 barn som ble døpt i Søndeled - 5 med Johanne Pettersdatter og to med Berte Tostensdatter: 1. Karen Maria Hansdatter (døpt 10/2 1754), 2. Karen Helvig Hansdatter (døpt 25/4 1755; gift på Næs Verk med hammesmed Hans Sivertsen), 3. Hans Jørgen Hansen (døpt 16/4 1759), 4. Karen Hansdatter (døpt 2/7 1764), 5. Petter Hansen (døpt 19/10 1766), 6. Tosten Hansen (døpt 19/10 1777), 7. Johan Hansen (døpt 16/1 1780). Karen Helvigs videre skjebne kjenner jeg, og jeg tror - som nevnt i tidligere innlegg - at Tosten havnet i Stavern/Fredriksvern. Om noen kjenner til hvor de øvrige barna ble av, er jeg takknemlig for opplysninger. De kan ha skrevet seg for både Hansen/Hansdatter og Bartz. Mest sannsynlig det første.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jo, jeg kjenner til de referansene. Det er lenge siden jeg har vært borti dem, men så vidt jeg husker, står det ikke noe særlig om Bartz'ene der. Jeg skal imidlertid gå på biblioteket og ta en ny titt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Oddbjørn !Jeg 'snublet' over en Barth, jeg vet ikke om de tilhører dine?Nicolay Bøckmann Barth, Drangedal og Elisabeth Charlotte Bruun sin datter,Arentine Augusta Elise Kathrine Barth født 25 mars 1825 i Drangedal ble viet i Fredrikstad 29 Des.1856 til Paul Severin Abel født 25 Juni 1834 i Fredrikstad.Rita

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Hei, Rita. Nikolay Bøckmann Barth er nok ikke en av 'mine'. Han var sønn til kjøpmann Jacob Barth i Kragerø - og dermed altså en av de såkalte 'Kragerø-Barth'ene'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Eldor Bråthen

Holder på med bok om tømmerfløtinga (brøtningen) på våre kanter. Uttrykket 'Barting' ble brukt om en tømmerstokk med tverrmål 23 cm. Har dette noe med Jacob Bøckman Barth (1822-1892),forstmann født i Drangedal å gjøre, og hva er i så fall bakgrunnen for uttrykket?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Uttrykket 'barting' er helt ukjent for meg. I tilfelle det skulle ha noe med forstmann Barth å gjøre, må det i hvert fall være uttrykket som er 'oppkalt' etter ham - og ikke omvendt. Kanskje du burde lage et nytt emne på saken her i forumet. Det finnes muligens noen som kan svare, men som ikke oppdager spørsmålet ditt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Takk for innsatsen, Rita - men Capt. Barth i Gjerpen er nok ikke en av 'mine'. Jeg er i det hele tatt ikke sikker på om det er noen slektsforbindelser mellom Barth og Bartz. Det kan selvsagt ikke utelukkes, men det har foreløpig ikke latt seg påvise.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Hans Jørgen Bartz jr. (1694-ca.1773) var en mann med særdeles høy mobilitet. Nyere informasjon viser at han i løpet av livet var innom (minst) 4 ulike jernverk. En oppsummering: Han ble altså født på Eidsvold Verk som sønn av former Hans Jørgen Bartz sr. i dennes første ekteskap med Juditha Cathrina Lorentzdtr. En stund bodde så familien på Haug i Ullensaker, som seniors andre kone Johanne Marie von Hirsch(en) satt med som enke. H. J. Bartz sr. blir i 1718 ansatt som masmester ved Moss Verk, og familien flytter samme år til Rygge. Sannsynligvis blander Mikael Sundt sammen far og sønn når han i sin FAMILJEN BARTH gjør junior til masmester i Moss. Det er imidlertid riktig at han blir masovnsarbeider i Moss - sannsynligvis hytteknekt. I 1731 gifter H. J. Bartz jr. seg i Moss med Annichen Gustavsdatter (datter til hammersmed Gustav Lucassen, som da nylig har flyttet fra Moss for å bli hammermester ved Næs/Baaselands Verk). Ca. 1733 flytter Hans Jørgen Bartz jr. etter med familien, og han er hytteknekt ved Næs/Baaseland 2-3 år. H. J. Bartz sr. dør i Moss 1738. Muligens overtar junior jobben, men da er det noe merkelig at han er registrert som hytteknekt ved Fritzøe Verk i 1745! At han i mellomtiden har vært i Moss, er imidlertid sikkert. Han gifter seg nemlig for 2. og 3. gang i Østfold (1740 i Onsøy og 1744 i Moss). Det er skifte etter ham i Moss i 1773. Er det noen som kan utfylle disse opplysningene? Jeg er særlig interessert i Fritzøe-oppholdet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Min kilde til opplysningen om Hans Jørgen Bartz' opphold på Fritzøe hadde dessverre falt ut av mitt forrige innlegg: Bjørn S. Bjørnstads hovedoppgave GREVSKAPET LAURVIGEN; ARBEIDERNE VED FRITSØ JERNVERK 1701-1745 (UiO 1977). Der går det fram at han var ansatt hele året 1745. Året før må han ha vært i Moss, siden han gifter seg der da - og 21. juli 1746 blir datteren Johanne Judithe, ifølge FS, døpt i Moss. Mikael Sundt angir imidlertid fødselsdatoen 25. november 1748. (Minst) en av opplysningene må være feil (eller det kan selvsagt være snakk om to døtre med samme navn, der den første har dødd som liten). Uansett: H. J. Bartz' Fritzøe-engasjement må ha vært av kort varighet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Thorvaldsen

Hei Oddbjørn.Her kommer noen flere opplysninger om Bartzene på Moss Jernverk, mere forviklinger eller?Hans Jørgen Bartz dør i Moss 15-12-1730.Masmester Lorentz Bartz er ved Ekstraskatten i 1743 Moss Jernverks høyest betalte med 143 rdl. i året. Han dør 21.juni 1749 og blir ettefulgt av Christian Petersen Gasmann. Er Lorentz en bror av Hans Jørgen jn.I 1750 er Hans Jørgen Bartz formermester og Johan Lorentz Bartz er former.I årene 1755 -56 er Hans Jørgen Bartz formermester men Johan Lorentz Bartz er ikke da på Moss jernverk.30. juni 1773 dør Monsr. Bartz. Er dette Hans Jørgen som har steget i gradene til masmester siden han kalles Monsr. Han hadde vel ikke blitt kalt Monsr. om han var formermester.I årene 1775-76 er bare Gert Christopher Bartz ved jernverket. Jeg kan ikke finne at Hans Ernst Bartz er der medmindre han kalles Hans Hansen.Sier skiftet noe mer om disse?Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Hei Knut! Hjertelig takk for nye opplysninger. At HJ Bartz senior døde i Moss i 1838, har jeg fra boken om slekten Hirsch - så det skal man jo ikke stole på. Har du dødsdatoen fra kirkeboken? Ellers er jeg nokså overbevist om at Lorentz må være hans sønn, selv om jeg ikke har 'møtt' ham før. Jeg har imidlertid antatt at han hadde en Lorentz i barneflokken (oppkalling etter morfaren). De øvrige opplysningen passer ganske godt til det jeg vet fra før, og Hans Jørgen Bartz karriere har sannsynligvis gått fra å skjøtte en hyttemesterfunksjon, først ved Moss. så ved Baaseland, deretter ved Moss igjen før han har hatt et kort opphold ved Fritzøe. Tilbake i Moss har han så avansert til formermester - for så å avslutte karrieren som masmester.Skiftet kjenner jeg dessverre bare fra Mikeal Sundts Barth-bok.Er Christian Petersen Gasmann identisk med han som var forvalter ved Fossum i 1730- og 1740-årene - altså sønn til Peter Giliussen Gasmann?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Thorvaldsen

Dødsdatoen for Hans Jørgen Bartz sn. er fra kirkeboken.Christian Petersen Gasmann er den samme som var forvalter på Fossum. Han kom trolig i 1749 da han er nevnt på sommeren i 1749 sammen med formermester Hans Jørgen Bartz i forbindelse med problemer med prøveskyting av kanoner. Han var foruten masmester også eier av en skute som fraktet malm til Moss jernverk fra områder i indre Oslofjord samt hadde med oppgjør til bøndene i området. Når han forlot Moss Jernverk vet jeg ikke men i 1762 bor han på og eier en husmannsplass under Nordre Mela i Gjerpen.Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Svært interessante opplysninger, Knut! Han kan imidlertid ikke ha vært så lenge i Moss, for 28. mars 1753 blir sønnen Jacob døpt i Gjerpen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Thorvaldsen

Den 10. september 1751 får de datteren Anne Maria døpt i Moss så trolig er det konen Karen Aslachsdtr. som flytter til Gjerpen for Christian er fremdeles på Moss Jernverk i 1755 og 56.Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Du har nok rett i det. Det er ellers ingen holdepunkter, så vidt jeg har kunnet oppdage, i kirkeboken for Gjerpen for å si konkret når Christian Gasmann vendte tilbake til Fossum. Karrieren hans ser i det hele tatt litt underlig ut. Jf. Gjerpen bygds historie (bd.III) er han eier og bruker av Søndre Venstøp fra 1741 til 1745, da han selger gården til Herman Løvenskjold. Kjøpet av gården ser ut til å skje omtrent samtidig som han ansettes som forvalter. Så drar han til Moss ca. 1749 for å bli masmester. Fikk han sparken som forvalter? I boken Fossum Verk gjennom 400 år nevnes en Jens Karhoff som forvalter på Fossum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Bare en foreløpig sluttkommentar når det gjelder Christian Petersen Gasmann (litt på siden av Bartz-temaet, men...): Jf Gjerpen bygds historie kan det se ut til at han ikke trådte inn i forvalterstillingen på Fossum igjen, for Jens Karhoff, som altså overtok i 1755, beholdt jobben helt til P. M. Bredsdorff avløste ham rundt 1770. Og han var forvalter til 1786, da Michael Møldrup overtok. Christian Gasmann ble for øvrig begravet i Gjerpen i 1790, 88 1/2 år gammel.Når det gjelder Nordre Mæla, ser det ikke ut til å være noen husmannsplass han eide. Faren, Petter Gasmann, hadde nemlig kjøpt en gårdpart på 1 hud i Nordre Mæla allerede rundt 1723. Denne ble så overtatt av Christian i 1750-årene (antakelig etter farens død) - men så ser det ut til at han solgte den til prokurator Hyphoff i 1773.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunnar Hauger

Fra boka til Mikael Sundt har jeg notert meg at det var skifte etter Hans Jørgen Bart (Bartz) jr. 26. juni 1773. Jeg kan ha skrevet av feil, eller det kan være feil i boka. Men hvis dette er riktig, kan ikke Hans Jørgen Bartz jr. ha vært den Monsr. Bartz som døde 30. juni 1773, for det ble ikke holdt skifte etter H.J.B. jr. mens han ennå levde. Jeg vet ikke hvor dekkende betegnelsen ville ha vært, men kan Monsr. Bartz ha vært Hans Ernst Bartz som levde da det var skifte etter faren i 1773? Han var da jernverksarbeider i Moss, noe han sannsynligvis ikke var 2 år senere.I debatt nr. 25592 er det omtalt en sersjant Johan Lorentz Bartz som var i Ullensaker i 1715, der var også Hans Jørgen Bartz sr. og familien hans på denne tiden. Former Johan Lorentz Bartz som var ved Moss jernverk i 1750 kan derfor godt ha vært sønnen til Hans Jørgen Bartz sr. og broren til junior som var formermester ved verket på samme tid. Og masmester Lorentz Bartz kan ha vært en tredje bror som har overtatt som masmester etter sin far. De to mulige brødrene Johan Lorenzt og Lorentz passer da til å være oppkalt etter sin morfar. Hvis denne hypotesen om opphavet til Johan Lorentz og Lorenzt er riktig må de ha vært født noe før 1691, mest sannsynlig i Eidsvoll.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Skiftedatoen 26. juni 1773 er rett avskrift fra Sundts bok, Gunnar - men Sundt kan jo ha skrevet feil. Jeg synes nok det er mest nærliggende å tenke at Monsr. Bartz er identisk med Hans Jørgen Bartz jr. - først og fremst fordi det i så fall vil illustrere en 'naturlig' yrkeskarriere: hytteknekt - (former) - formermester - masmester. Han kan da i så fall ha overtatt jobben etter Christian Gasmann som åpenbart flytter tilbake til Fossum før 1762. Et alternativ kan selvfølgelig være at det er Johan Lorentz som er blitt 'Monsieur'. Det ville imidlertid virke litt ulogisk siden han er 'underordnet' Hans Jørgen i 1750. At Monsr. ved det aktuelle skiftet sannsynligvis er en betegnelse anvendt på masmesteren, sannsynliggjøres ved opplysninger i en fotnote i Lauritz Opstads bok om Moss verk (s. 292), der masmester Hans Jørgen Bartz senior blir kalt Monsr. Det blir der opplyst (med referanse til Ø. Ree: 'Varna skipreide', Oslo 1947, s. 412)at Monsr. Bartz i 1723 bodde på 'Moss Jernverks gård Skipping'. Når det gjelder Hans Ernst Bartz, så tviler jeg på at han kan kalles Monsr. 30. juni når han omtrent samtidig omtales med gruppebetegnelsen jernverksarbeider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Terje Pettersen-Dahl

Jeg holder på med å transkribere kirkebok 1 for Moss og er foreløpig kommet frem til 1742.Dette er det jeg har om Bartz-personer:5.8.1725. Masmester Hans Jørgen Bartz kiereste (frue) og datter er faddere for Jon Isaksens og Anne Jonsdatters datter Kirstine.21.10.1725. Masmester Hans Jørgen Bartz kiereste og datter er faddere for Halvor Kippenes og Pernille Pedersdatters datter Karen.17.3.1726. Mademoiselle Grethe Bartz og søster er faddere for Otter Eriksens og Anne Nilsdatters sønn Erik.1.12.1726. Grethe Bartz er fadder for Torsten Ørendahl svenske og Margrethe Larsdatters datter Kirstine.15.12.1726. Masmester Bartz kiereste er fadder for Lars Pedersen skomakers og Berte Ditlefsdatters datter Marie.25.3.1727. Masmester Bartz er fadder for Hans Jørgen Lintz og Marthe Halvorsdatters datter Marie.11.4.1728. Madmoiselle Jana Bartz er fadder for Jan Karlsens og Karen Svendsdatters datter Ingeborg.1.8.1728. Masmester Bartes kiereste og Johanne Beate Bartz er faddere for Anders Jonsens og Johanne Olsdatters datter Maren.20.3.1729. Johanne Bartz er fadder for Jan Hansens og Marthe Børgersdatters sønn Børge.29.1.1730. Grethe Bartz er fadder for Lars Jensen Munchs og Anne Dorthe Siversdatters datter Inger Margrethe.26.2.1730. Grethe Bartz og Johanne Bartz er faddere for Anders Paulsens og Lisbeth Didriksdatters sønn Paul.15.7.1730. Hans Christoffer Bartz er fadder for Lars Gasmands og Karen Siversdatters datter Barbro Marie (tvilling).17.9.1730. Johanne Bartz er fadder for Lars Larsen Rosnes og Karen Mortensdatters datter Lisbeth Kirstine.12.11.1730. Johanne Bartz er fadder for Simen Andersens og Dorthe Ingebretsdatters sønn Christian.15.12.1730. Hans Jørgen Bartz begraves.3.10.1731. Hans Jørgen Bartz vies til Anniken Gustavsdatter.10.8.1732. Hans Jørgen Bartz og Anniken Gustavsdatters sønn Hans Henrik døpes. Faddere var Hans Jørgen Bartz masmesters kiereste, Johanne Birgitte Bartz, Lars Gasmand, Rasmus kusk og Otto Magnus Bartz.9.3.1733. Johanne Bartz er fadder for Nils Jensen Brandts og Inger Sofie Corneliusdatters datter Karen.6.1.1734. Johanne Bartz er fadder for Lars Gasmands og Karen Syversdatters datter Inger Kirstine.3.12.1734. Johanne Bartz begraves.5.6.1734. Jan Lorentz Bartz er kausjonist for Søren Larsen og Ellen Eriksdatter.2.12.1736. Hans Bartz er fadder for Anders Andersens og Ellen Marie Christoffersdatters satter Anne.31.3.1737. Jørgen Barts er fadder for Anders Rasmussens og Ingeborg Iversdatters datter Karen.12.5.1737. Jan Lorents Barts er fadder for Anders Mogensens og Ingeri Larsdatters datter Kirsten.21.4.1738. Hans Jørgen Bartz er fadder for Karl Christoffersens og Helle Jensdatters datter Berte.26.5.1738. Hans Jørgen Bartz er fadder for Søren Larsens og Ellen Eriksdatters sønn Lars.15.7.1738. Hans Jørgen Bartz er fadder for Guttorm Johansens og Anne Nilsdatters sønn Asbjørn.25.12.1738. Hans Jørgen Bartz er fadder for Karl Karlsens og Helle Bentsdatters sønn Karl.8.2.1739. Hans Jørgen Bartz er fadder for Anders Andersens og Ellen Maria Xdatters datter Martha Margrethe.4.3.1739. Hans Jørgen Bartz er fadder for Nils Torkildsens og Christense Olsdatters datters Kirstine.5.4.1739. Hans Jørgen Bartz er fadder for Henrik Svendsens og Margrethe Henriksdatters søn Eilert.21.5.1739. Hans Jørgen Bartz er fadder for Peder Bentzens og Bodil Christensdatters sønn Christen.15.7.1739. Hans Jørgen Bartz er fadder for Søren Halvorsens og Marthe Eriksdatters sønn Hans.15.11.1739. Hans Jørgen Bartz er fadder for Anders Mogensens og Inger Larsdatters sønn Bent.1.5.1740. Johan Ernst Bartz er fadder for Peder Andersens og Marthe Rasmusdatters datter Karen.19.10.1740. Hans Jørgen Bartz er fadder for Nils Jensen Brandts og Anniken Gasmands sønn Lars.26.7.1741. Johan Ernst Bartz er fadder for Jørgen Langs og Karen Jørgensdatters datter Anna Kirstine.4.12.1741. Hans Jørgen Bartz og Pauline Sofia Arnebergs sønn Gjert Christoffer døpes. Faddere var Folke Lorentz Bartzes hustrue, Juditha Cathrine Bartz, Jens Brun, Andreas *** og Johan Ernst Bartz.11.2.1742. Hans Jørgen Bartz er fadder for Karl Karlsens og Helle Bentsdatters datter Maria. (Fra bok 2 har jeg transkribert fra ca. 1765 og ut, samt hele bok 3, 4 og 5. Men har her valgt å legge ut bare fra bok 1.)Mvh Terje Pettersen-Dahl Norsk slektshistorisk forening.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Hjertelig takk for mange spennende og nye opplysninger! Jeg må studere alle navnene nærmere for å se hvor de jeg ikke visste om fra før, hører hjemme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunnar Hauger

Anniken Gustavsdtr. giftet seg altså i 1731 i Moss med Hans Jørgen Bartz jr. Han giftet seg på nytt i 1740, så før det må Anniken ha dødd. Familien bodde en kort periode i Holt hvor de fikk en datter i 1734. Anniken må enten ha dødd i Holt eller i Moss, men kirkebøkene for Holt er svært mangelfulle når det gjelder begravelser på denne tiden. Har du Terje (eller noen andre) muligheten til å finne ut om Anniken Gustavsdtr. døde i Moss en gang i perioden 1734-1740?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.