Gå til innhold
Arkivverket

[#22064] Adrian Falkener. 120 år? Borgermester i Trheim på 1500-tallet, i 70 år?


Gjest Sigurd Andersen
 Del

Recommended Posts

Gjest Sigurd Andersen

Under følger informasjonen jeg har samlet om Adrian så langt. Jeg stammer fra to av hans barn. Er interessert i mer informajon om ham, og det ville vært fint hvis noen visste om det jeg har fra før er feilaktige opplysninger. Adrian Rochertson Falkener (1490-1595) Fra Holland. Kom til Bergen som falkefanger sammen faren og farfaren. Til Trondheim i 1520-åra. Han var borgermester i Trondheim fra 1540 til 1594. Under syvårskrigen spilte han en tvetydig rolle, fordi hans motstand mot det danske styre gjorde at han støttet de svenske troppene, i Jemtland. Adrian var også personlig en god venn av svenskenes leder Claude Collart. Han var i 1567 Trondheims største skipsreder, med bl. a. to skip som han seilte på Finnmarken med. Adrian var tre ganger gift, tredje gang med Margrethe Pedersdattter. En av hans andre koner var en Corneliusdatter. Han hadde et par landsgårder, og flere eiendommer i Trondheim. Blant annet hadde han en stor tomt med stall i Skansen, Trondheim. Denne hadde navnet Adriansløkken, som senere ble byttet om til Arildsløkkken. En av hollenderens mange etterkommere, sogneprest Gjert Henriksen Miltzow skrev i 1678 om sin oldemor, at hun var: 'Datter af Hadrian Rotker, som i over 70 aar beklædte Embedet som Borgermester i Trondhjem og døde i en Alder af 120 aar, efterat han med sin Hustru havde avlet 18 sønner og 6 døtre, af hvilke 18 sønner og 4 døtre kom i Ægteskab og efterlod sig sønner og døtre' De fleste av disse fakta er nok litt overdrevet, men gammel ble han, og han var borgermester lenge og. Dikt skrevet av Marcus Volqvartz I om hvordan Falkener fikk sitt navn: 'Til Friderich den Andes Jagt De tyske lod henfare En Adrian som har indbragt Til Kongen Faclher rare. Deraf fik han sit Ære-Navn, En Falch han maatte hede, Som siden drog fra Kjøbenhavn, I Trondhjem tog sin Rede'Det er nok ikke usannsynlig at Falkener fikk etternavnet sitt på denne måten, men hans forfedre nederlenderene Rochert, Laurens og Jan hadde tilnavnet van Valckenier, som minner veldig mye om Falkener, hvis man ser litt på det.Her er noen av Adrians mange barn, trolig er en Corneliusdatter mor til de 5 første barna, de 2 siste var Margrethe Petersdatter mor til 1)Mikkel, f. 1530, 2)Jens, 3)en sønn, 4)Cornelius, 5)Richert, f. 1542, 6) Peter, f. 1538, 7)Anna, f.f. 1540

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore Nordvik

Hei SigurdLes heller: Lie, Erik, (1972–). 'Falch'er i flere farvann. En undersøkelse av Falch-slektas hjemstavn, dens første generasjoner og deres næringsveier.' NST 38 (2002): 143-197.Der finner du svar på mye av det du lurer på, dessuten henvisninger til en rekke kilder som sikkert kan være interessante for deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...
Gjest Terje E Skrolsvik

Tar opp denne tråden, da jeg kom over en roman: Adrian Falkefenger,en krønike om kjærlighet, av Sigurd Skaun.(Hjemmets bokklubb,Oslo 1979). Romanen er lagt til Hansatiden og forteller om Adrian Rockertssøn, falkoner,sønn av den styrtrike hollenderen Mynheer Rockert. Han var danskekongens yndling ,en munter vågehals som opplevde sitt første kjærlighetseventyr med ingen ringere en kongens elskerinne,den adelige kammerjomfru Anna von Bohlen. I boken fortelles det at Adrian kom til kjøbmann Claus Ratken som var stedlig representant for Mynherr Rockerts rederi og handelsvirksomhet i Bergen? Videre fortelles det at Adrian ble gift med Claus Ratkens søsterdatter Ermegaard ? Og ikke nokk med det, men Adrian og Ermegaard arvet herr Claus Ratken ? Nå er jo dette en roman. Men ved litt undersøkelse i Statsarkivet i Bergen, ville forfatteren funnet at historien her i Bergen ikke 'henger på greip'.Claus Ratken har levet i Bergen det er rett. Han kom fra Landtholdt,hvor en det måtte være, og tok borgerskap i Bergen 1616.Og i den tiden ble han gift med enken Anne Richertsdatter, eller PetAne som hun kalles.Hun hadde tre barn fra ett tidligere ekteskap med en Cornelius Olsen, og med Claus Ratken hadde hun og tre barn.Claus Ratken døde før sin kone.Skiftebrevet etter han er datert 4. mars 1631 med netto 9000 rdl.Barnene arvet 4500 rdl som sto hos moren. Det var ingen arv til Adrian Falkoner. Men jeg sier det igjen, det var bare en roman, men fakta kunne vært sjekket bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.