Gå til innhold
Arkivverket

[#22139] Johan Johansen Grøn


Gjest Michael Moum
 Del

Recommended Posts

Gjest Michael Moum

Kan det være slektsforbindele mellom slekten Grøn i Stavanger og slekten Grøn i Trondheim?Lagmann Christopher Nielsen Grøn i Stavanger var lagmann i Steigen en kort tid fram til 1583. Lagmannen er omtalt i en rekke kildeskrifter. Men det er lite opplysninger om hans familie og hans ektefelle. Han var trolig gift to ganger, og hans andre hustru var Marren Pettersdatter, neppe barn i ekteskapet med henne. Men hvem var hans første hustru: Var det Magdalena Jonsdatter? som var datter av biskop Jon Guthormsen og Anne Eriksdatter Orm.ellerVar det Gudfrid Guthormsdater? som var søster til Jon Guthormsen. (Kilde: Årbok Rogaland historielag 1921, s.45)ellerVar det Karen Dal 'til Lund i Nordland'? som muligens var datter av Guthorm Mogenssøn på Dal Hedmark og Elina Jonsdatter Haar til Lund. Jfr. Håløygminne III, side 283.Andre kilder er: Årbøker for Rogaland Håløygminne,Norske Magazin, Norske Dombøger Norske Riksregistranter, Fayes avskrift om Presteskapet.Av Christopher Nielsens barn er sønnen Jacob og datteren Gurum (Gudrun) kjent. Gurum (Gudrun) var gift med lagmann i Steigen Peder Hanssøn Schønnebøl.Hvem sønnen Jacob var gift med er ikke kjent, men det er opplyst at han også bodde i Nordland, og at han hadde en sønn som het Johan født ca 1575. Denne Johan var borger og kjøpmann i Trondheim. Jeg har notert Nils Kvam i Steinkjer som kilde.Spørsmålet som kan stilles er da om Johan Johansen Grøn, født etter 1600 i Trondheim, død 1658, og som også var borger og kjøpmann i Trondheim kan være sønn av Johan Jacobsen.Hvis denne teori ikke kan bekreftes, finnes det da kilder som opplyser om hvor slekten Grøn i Trondheim med borger og kjøpmann Johan Johansen Grøn har sitt opphav fra?Er noen som kan gi meg opplysninger som enten bekrefter eller avkrefter min teori, eventuelt kjenner til hvor anene til Johan Johansen Grøn i Trondheim kommer fra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest H.K. Hanssen

Hei, Interessant teori - og den kan jo godt stemme! Dessverre ser det ut for at det er lite forsket på forfedrene til Johan Johansen Grøn. De fleste ser ut til å ha konsentrert seg om hans koners opphav da den ene av dem var av slektene Darre og von Ravensburg. Det hadde jo derfor vært spennende om noen grep fatt hvor Grøn-slekten kom fra...Med vennlig hilsen, H.K. Hanssen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Fjogstad

I 1354 selger Peter Grøn et gods i Sverige til Birger Ulfsson. Vel noe langt tilbake i tid - men dette kan jo gjerne vise seg å være den såkalte 'stamfaren' i Sverige.LenkeMvh Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Michael: Det ser ut til å blir 'trangt om plassen' rent kronlogisk: Hvis Johan Johansen Grøn er f. ca. 1600 og faren Johan ca. 1570, så må dennes far Jacob vare f. rundt 1540. Og lagmann Christopher Nielsøn var vel f. rundt 1536. Er dette kanskje feil ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ketil Harbek

Den Grøn-slekten som omtales (henvises til) i innlegg (4) er den som har sin stamfar i Norge her: Lenke - se under 1684 Erik Andersen Grönner. Han omtales som grunnleggeren av loshavnen/strandstedet Kjerringvik i Tjølling, se Lorens Bergs bygdebok for Tjølling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.