Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Renathe Irén Bentzen

[#22242] Arveoppgjør, skifte og testamenter - generellt

Recommended Posts

Gjest Renathe Irén Bentzen

Hei!Jeg lurer på hvor jeg kan finne ut og se arveoppgjør og skifte i tiden etter krigen og fram til nå?? Finnes det noen sperretid eller er dette åpent for alle?Håper at noen kan hjelpe/svare, takk på forhånd!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arne Arvid Rasmussen

Dødsfall skal alltid meldes til lokale domstoler med ansvar for skifteoppgjør, evt. gjennom lensmann. Domstolene vil dermed få opplysninger om oppgitte arvinger efter avdøde. Disse opplysningene vil gå frem av saksdokumenter som ikke er offentlige. Krav om innsyn i slike dokumenter vil normalt bli avslått.De fleste oppgjør av arv efter avdøde skjer privat uten bistand fra domstoler. Dokumentasjon for slike vil være private avtaler og mulige innberetninger til skattefogdkontorer for arveavgift. Det vil ikke være mulig å få innsikt i slike oppgjør.Ved uenighet om oppgjør efter dødsfall, kan det bli krevet offentlig skifte, eller det kan bli rettslig tvist om oppgjør. Rettsavgjørelser i slike saker er i prinsippet offentlige, med noen unntak blant annet for saker som kan ramme menneskers privatliv.En del domstolsavgjørelser i tvistesaker finnes i samlinger av rettsavgjørelser som kan være trykte domssamlinger som finnes på biblioteker, og dels nyere avgjørelser som kan finnes på lovdata.no. Ellers må man be om innsikt i rettsprotokoller ved de enkelte domstoler. Arve- og skifteavgjørelser er ikke samlet på noe spesielt sted.Selv om rettsavgjørelser er offentlige, vil underlagsdokumentene i sakene ikke være det.Eldre skiftesaker sendes fra domstolene til statsarkivene. Her blir oversikt og systemtatikk bedre, men tilgangen blir som ved annet arkivmateriale med personopplysninger. Andre kan gi bedre opplysninger om offentlighet her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hans Myhre

Det som finnes av opplysninger i skiftepapirene fra skifteretten vil være tigjengelig for deg hvis du kan dokumentere direkte slektskap.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Renathe Irén Bentzen

Tusen takk for at dere tok dere tid til å svare meg :-)Mvh Renathe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anna-Carin Betzén

Går det att beställa en kopia av ett testamente? Det gäller en person som var bosatt i Sandefjord och dog på 1920-talet. Jag har namn, födelsedatum och dödsdatum.Vart ska jag vända mig? Jag vore mycket tacksam för en adress eller URL.Tack på förhand!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.