Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jonny Lyngstad

[#22366] Ole Iversen fra Løreslykja i Melhus

Recommended Posts

Gjest Jonny Lyngstad

Den 9. februar 1790 blir Ole Iversen eller Ole-Spillemann framstilt for retten i Bekken, Tingvoll, Nordmøre for løsgjengeri. Han fortalte at han var f. ca. 1745 eller -46 på plassen Løreslykkja ('Løreslykken') under garden Løre i Gauldalen. Farfaren het Ole og bodde på garden Løre. Far til Ole Iversen døde før Ole ble født. Han hadde ikke vært i Gauldalen etter at han flytta derfra, men mente at han hadde flere søskenbarn der. Ei av søskenbarna hans bodde i Trondheim og han snakka med hennes mann da han var der i 1787. Han hadde ei faster som het Gjertrud Løreslykkja, men hun var død før 1787. Da faren døde, gifta mora seg med Ole Toresen som var soldat sønnafjells og han tjente på Fredrikshald. Seinere bodde mora og stefaren ved et teglverk kalt Dyne ved Fredrikshald, og der døde mora ca. 1768/1769. Ole var først gift med ei enke Mette Hansdtr. De flytta til Romsdalen og kjøpte hus på Hagbøen i Nesset, Romsdalen. Mette døde der og Ole flytta sørover til Dyne, Fredrikshald til mora og stefaren. Der ble han gift med Maren Hansdtr. eller Johannesdtr. fra Romsdalen. De kommer så oppover til Kristiansund hvor de får 2 barn, Kristian f. 3/6-1779 og Ludvik (Ludovic) f. 31/3-1783, som vokser opp, samt 2 dødfødte barn. Rundt 1786/1787 flytta Maren fra ham og barna ble satt bort på Molde. Hun reiste nå sammen med Peder Olsen Haltvig, en svenske fra Gøteborg f. ca. 1769. De ble seinere tatt til fange og sendt på tukthuset i Trondheim. De rømte derfra, men ble satt inn seinere igjen, men det er ei anna historie. Ole Iversen spillemann reiste nå sammen med Maren Kristina Pedersdtr. Lindberg, søster til den kjente tyven Christen Lindberg. Maren og Ole ble forhørt i 1790 og satt i tukthuset i 2 måneder dette året for løsgjengeri. I 1799 slo de seg ned på plassen Vorpa under garden Silneset her i Eide på Nordmøre. Her døde han i 1821 og hun i 1823. Hans sønn Ludvik f. 1783 i Kristiansund, døde på Silneset i 1811. Er det noen som kjenner til disse personene fra Løre og Løreslykkja i Melhus? Er det noen som kan slå opp i bygdeboka som omhandler denne garden?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Astrid Ryen

Løre lå i 1801/1865 i Horg sogn i Støren prestegjeld (Horg tilhører i dag Melhus kommune). Derfor må du til bygdeboka for Horg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.