Gå til innhold
Arkivverket

[#22551] Vigde i Bergen 1663-1816, Lange


Gjest Knut J. Erstad
 Del

Recommended Posts

Gjest Knut J. Erstad

Når det på en person (i dette tilfellet Jørgen Lange, gift 6. desember 1719) står som merknad '3-- skoemager paa onsdag', hvordan skal da dette tolkes? Han er skomaker, greit. men hva betyr 3-tallet og 'på onsdag'? I dette tilfellet står det heller ikke noe navn på bruden. Hva kan forklaringen være på det? Og til slutt: På andre har jeg sett merknaden 'i froe pr.'. Hva betyr det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Else B. Rustad

Det kan jo se ut som om merknadene er havnet i feil rubrikk? 'Onsdag' skal vel være dagen for vielsen. Den 6. desember 1719 var vel en onsdag, siden 1. søndag i advent det året var den 3. desember. 'I froepr.' kunne muligens være at paret ble viet under froprekenen. Dette er bare gjettinger fra min side, du får sikkert et mer utfyllende svar fra noen andre! Mvh Else B.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Kirkeboken over vielser i Domkirken mangler i perioder tidlig på 1700-tallet. Men siden vielser også hadde en regnskapsmessig side, kan vi finne navnet på brudgommene og vigselsdatoene i regnskapene for Domkirken i disse periodene der kirkeboken mangler.Merknadsfeltet gjengir opplysningene fra regnskapet: '3--' betyr 3 dalere, som er det som ble betalt for vielsen, 'skoemager' er yrket til brudgommen, og av betydning for for mye han skulle betale.'Paa onsdag' er også av betydning for regnskapet, fordi vigselstidspunktet avgjorde hvor mye som skulle betales. Billigst var det å bli gift 'i froeprekenen'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.