Gå til innhold
Arkivverket

[#22617] Catz/Katz på Røros ca 1700


Gjest Magne Nesvold
 Del

Recommended Posts

Gjest Magne Nesvold

Hei Nina.Det er riktig at Rørosbøkene er vanskelige å finne fram i, spesielt bind 4 som ikke har register. Her er stedene jeg har funnet Catz'ene:Berit Monsdatter Bind IV s. 306. Der står det at Nils Nilsen Haugen antakelig var fra Øverhaugen i Brekken. Øverhaugen er beskrevet i Bind 3 s. 281, men han nevnes ikke der så vidt jeg kan se.Antonius Monsen Bind IV s. 154 og s. 333Lars Mogensen Bind IV s. 265Knud Mogensen Bind IV s. 173 (står svært lite om ham)Jacob Mogensen Bind III s. 76For øvrig nevnes alle disse + Rasmus på side 333 i bind IV

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nina Berg

HeiFikk ikke tak i Rørosboka i dag,men den om tysk bergverkstradisjon ved Røros kobberverk.Den må dere lese.Han har satt opp personnavn tittel og forsøkt litt familiekoblinger og opprinnelig opphav.Inntress. lesning.I perioden 1671-85 har han kun påvist 32 bergfolk av tysk opprinnelse. Men til gjengjeld utgjorde de i gjennomsnitt 40% av bergoffiserene og 10% av berggesellene.Han mener også at av disse var de fleste 2.eller 3.generasjon innvandra tyskere.Og at deres familier kom først til Kongsberg gruve i den store innvandringa i perioden 1620-40.fra Sachsen og Harzregionen,mye grunnet 30 årskrigen. Mange av de ble i Norge og reiste rundt på gruvearbeid.bl.a opp til Kvikne.Mens Valonene i Sverige gifta seg med hverandre,ser ikke det ut til å ha skjedd i så stor utstrekning med tyskerne i Norge.Men les les!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Hei Magne!Jeg vet ikke om du har sett følgende i Register over avdøde i Røros (kom over det ved en tilfeldighet):30/9 1712: Skifte etter proviantskriver Lars Pettersen Grue. Het nevnes hans far Petter Grue, hans bror Benjamin, og hans kjæreste Mad. Anna Maria Christiansdater. Videre nevnes (uten at det står hvorfor) ENKEN KAREN NESVOLD.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Nesvold

Hei Astrid!Lenge siden jeg har vært inne og sjekket her, så svaret kommer litt sent. Jeg har ikke sett det skiftet du nevner. Det hadde vært interessant å se hvorfor hun nevnes der, det gjøres vel i selve skifteprotokollen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Norunn Klettum

Hei.Er det noen som vet noe om en slekt Withpot (Vitpoth, Whitpot e.l.) Jeg har kommet tilbake til en Christian Witpot - f.ca.1650 - død 1724 i Røros. Han gifter seg med en Maritte (Marit) Bergisdatter og får 7 barn Så vidt jeg har funnet ut) 1. Margrethe f.1680 2. Johannes f. 1681 3. Anne Marie f. 1685 4. Randi f. 1687 5. David f. 1694 6. Christian f.1696 7. Maren f. 1698 Alle født i Røros. Det er barn 7. Maren som jeg fører fram til vår tid. men hvor kom faren Christian Witpot fra?Hilsen Norunn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Brede

Fra Vigerust net: Christian Witpoth, ertssjeider 1687-91, stiger 1692-1701. Trolig av tysk opprinnelse.Barn (trolig): Johannes Witpoth, berggesell 1710.Odd Brede

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Tore H Vigerust

Fortegnelsen over innvandrere på Røros i Innvandrerarkivet, er ikke fullstendig. Catz skal med der. (Fortegnelsen har ikke anvendt manntallet 1701, og heller ikke et enda viktigere manntall fra 1705, som jeg ennå ikke har funnet igjen i Riksarkivet.) Slektsnavnet Catz (Katz) finnes også i Christiania tidlig på 1700-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Nesvold

Til Tore (innlegg 84):Jeg må tydeligvis ha dette inn med teskje... Du skriver at Catz skal være med i fortegnelsen over innvandrere i Innvandrerarkivet. Innebærer det at Catz-slekten hører til de tyske innvandrerne som kom til Røros, siden fortegnelsen (så vidt jeg kan se) bare inneholder tyske innvandrere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Catz er ikke med på listen idag, men *hører med* der, og skal tas inn senere. Jeg hadde ønske om å gjenfinne 1705-manntallet først, før jeg arbeidet videre med tyskerne (og andre) på Røros. At navnet Catz er tysk, er jo en selvfølge, men personene på Røros kan jo like gjerne være 2. generasjon som første.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...
Gjest Magne Nesvold

Siden jeg sist var inne her har jeg sjekka noen skifteprotokoller fra Røros fra starten av 1700 og utover. Et par av dem var til mikrofilming, så dem har jeg ikke fått sett igjennom. Men i de jeg har sjekka har ikke funnet skifte etter verken Mogens Larsen Catz eller hans kone. Derimot fant jeg skifte etter datteren Berit Mogensdatter som var gift med Nils Nilsen Haugen. De hadde ingen barn, men Berits brødre nevnes. Det som er interessant er at ingen av dem faktisk bruker Catz-navnet! Følgene står: Den ældste og 1te broder Knud Mogensen Smelter, den andre broder Rasmus Mogensen Næsvold, 3dje broder Lars Mogensen Bager, den 4de Jacob Mogensen Bager og 5te Anthonius Mogensen Bager. Som man kan se er det hele tre av brødrene som bruker Bager-navnet. Dette synes jeg er litt underlig. Stammer kanskje Bager-navnet fra moren, og hvorfor bruker de i så fall dette navnet? Er Bager en 'finere' slekt, og 'skammer' de seg av en eller annen grunn over Catz-navnet? Det er mange muligheter og spørsmål som reiser seg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

Hei Magne.Har du funnet noe mer?Vigerust var jo også innpå her. Jeg vil henvise deg til en ny debatt 33908.Som du vet,syntes jeg navnebruken til våre Catz tydet på herkomst fra Sogn. Kansje Nordfjord prosti.Men les debatten. Kansje de er i slekt med våre Mogensen.Se på fornavna de bruker i slekta.Og bruken av navnet Antoni(us)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Nesvold

Hei Nina.Jeg har dessverre ikke funnet ut noe mer om denne slekten. Jeg har lest debatten du refererer til, og må innrømme at det er en del navnelikheter. Som kjent var det jo en del nordfjordinger som kom til Røros rundt 1700.Ellers synes jeg som nevnt at Bager-navnet kanskje er et viktig spor. Kanskje var Ingeborg Rasmusdatter av en slik slekt? Jeg finner f.eks. en Rasmus Bager som visstnok bodde i Bergen rundt 1600 (Lenke . For øvrig ingen kilder nevnt) Han hadde tydeligvis en sønn Jacob, som også er et navnt på en av Ingeborgs sønner. Dette hadde også vært interessant å sjekke ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Hei igjen!Jeg vet ikke om dette har noen relevans. Sannsynligvis ikke. Men kanskje verd å nevne.Anthonius er uten tvil et sjeldent navn på Røros, men det er i hvert fall en til utenom Antonius Monsen som bærer dette navnet. I manntallet er det en Antonius Larsen Scot Lenke (Denne familien er dobbeltoppført i manntallet. De samme står også under Rya (i Brekken)). Antonius Larsens mor var Synnøve Antoniusdatter, død 1727, 68 år (forsørger: Lars Skotte).Antonius' bror Anders var i sitt første ekteskap gift med Cathrina Maria Olsdatter, som døde 33 år i 1733. Han giftet seg for andre gang i 1734, og en av forloverne var Jacob Monsen. På hans 5 barn født etter 1727 finnere jeg som faddere bl. a. Beritte Monsdatter og Bynhild Olsdatter (Knut Monsens kone??).Anbtonius Larsen Scot giftet seg i andre ekteskap 1727 med Lisbet Jonsdatter (Saxe?). Med henne hadde han 4 barn, og jeg finner somm faddere Lars Monsen og Nils Nilsen Haugen (Beritte Monsdatters ektemann).Antonius Larsens sønn av første ekteskap Antonis Antonisen gifter seg to ganger og Lars Monsen er han forlover den ene gangen. Det er noen faddere på hans barn som er av den samme familie.Jeg vet ikke om dette er relevant eller ikke, men det av og til klokt å samle på de tråder som finnes.Mvh Astrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Hei Magne!Det er jo en gåte at tre av brødrene Catz opptrer med etternavnet Bager i det skiftet du nevner. Ved landsdekkende søk finnes etternavnet Bager for noen få i Bergen og Os HO. 20 personer i den eldste databasen for døde i Bergen har Bager som etternavn. I fødte i Bergen i den samme periode finnes det 36 fedre/mødre med dette etternavn. Alle uten farsnavn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Nesvold

Hei Astrid.Interessant det du skriver om Antonius Larsen Scot. Det kan jo være en sammenheng der. Finner forresten på Eirik Strøms nettsted at det 25-8-1714 var skifte på Røros etter en Jacob Oelsen Schaur (Skauer?) som bodde på Røros. I den forbindelse nevnes hans avdøde hustru Aase Antoniusdatter. Fordringer i boet har bl.a. Ifver Anthoniuss. fra Norfiord. Så Antonius-navnet dukker indirekte opp her også. Det trenger jo ikke være relevant i dette tilfellet, men jeg tenkte jeg kunne nevne det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvor kommer navnet Scot fra? Til Bager: Jakob Rasmussen med yrke Bager? kom til Bergen 1628. En sønn av han Johan Bager Jacobsen var lensmand I Luster ca. 1692.Bodde på prestegarden.Undersøkte tråden i den andre debatten, Borgermester i Oslo Antonius Knudsen med sønn Mogens Atoniussen som ble gift i Sogn.Navna i den familien hadde jo passa perfekt inn i 'vår'familie. Men fant ingen sønn Lars i den slekta fra Sogn. Men ellers florerer jo navn som Antonius, Rasmus, Jakob, Mogens, Knud, nettopp i dette distriktet på 16.1700 tallet. Flere av de var veldig sjelden ellers i landet på den tiden.Så at det var veldig populært i Sogn å dømme folk til straff på verket i Røros.Sokneprest Mogens Skance var prest i Sogn fra 1650-1675. Han var mistenkt for hekseri. Hans far Jon Skance ble dømt til døden for trolldom på Innvik i 1619. Det er flere kjente slekter på Røros som har samme navn som presteslekter herfra.Dette distriktet ble også fra 1650 og utover mot 1700 uvanlig ofte rammet av flom og ras.Flere gårder gikk med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Til Magne:Jeg har nok sett denne Aase Antoniusdatter. Om hun hadde slekt på Røros, så ville nok det ha vært nevnt, skulle jeg tro. En annen Anthoniusdatter var Beritte A., gift med Johan Jespersen Aalborg, død 1740 78 år. Synneve Anthoniusdatter var nok mor til Anders og Anthonius Scot - de døper begge sine barn Synneve, som eller er nokså ukjent navn på Røros. Jeg kjenner bare en familie til med en datter Synneve, og der kom faren (Lasse Jensen Femund) fra Nordfjord (Stryn).Jeg kjenner heller ingen flere Anthonius på Røros enn de som er nevnt nå. Nok om det. Vi bør vel kikke litt nærmere på dette etternavnet Bager. I Bergen hvor en haug med bakere tar borgerskap, kan man kanskje tro at etternavnet Bager i noen tilfelle kunne ha sin opprinnelse i yrkesbetegnelsen? På den annen side ser jeg også en skipper Mats Bager fra Sogn som tok borgerskap i 1723.Lars Andersen Scot hadde en datter Aase?? Larsdatter Scot, gift 1732 med Ole Moensen Funisdal. En av forloverne var Lars Monsen.Til Nina: Jeg har notert en del om vel 70 personer som kom til Røros fra Stryn, Loen og ukjente steder i Nordfjord. De fleste kom nok før 1701, men det er også noen etter den tid. Jeg tror neppe alle disse hadde gjort noe straffbart for å komme dit (dette har jeg liten greie på), men folk søkte vel arbeid der det var å få den gang som idag?Skott: Den eldste Skott i 1701 på Røros er Michel Schott 70 år, også kalt Skott-Mikjel. Rørosboka bind 3 (side 293 under Skottgården) sier at navnet skulle stamme fra gårdsnavn i Skogn. På Lantmäteriet (det svenske kartverk) finner jeg to Skottgården i Berg kommun i Jämtland. I skattemanntallet 1664 finner jeg en kullbrender Jon Schott blant Løkkens brugsfolk i Meldal. Men for si det mer presist: Jeg vet egentlig ikke - nevner bare hva jeg har funnet av informasjon. Til slutt: etternavnet Skott lever fremdeles i dag.Hilsen Astrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Jeg fant en lieutenant Niels Bager i manntallet 1701 for Nordre Bergenhus LenkeSønnen Mads er vel ham som kom til Bergen, finner ham i kirkebøkene der. Jeg vil ikke påstå at disse har noe å gjøre med disse på Røros, men vi ser at navnet Bager eksisterer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Er Skott-navnet fra Skogn, så er det vel fra en av de to gårdene Haugskott (Hauskott) eller Grevskott. Bygdebok for Skogn (Skogn Historie II A) forteller at dette er avledet av 'skjota' og det antas at det kommer av et framspring på et høydedrag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Stolpnessæter

Angående Michel Schott som Astrid beskriver i innlegg 94. Det var skifte etter Michel Olsen Schott i 1716. Hans enke heter Margaretha Andersdatter, sannsynligvis den samme Margrete Andersdatter Scot som dør 100 år gl. i 1734. De hadde barna Ole, Anders, Kirsten, Mette, Margaretha og Maria.I 1651 nevnes en Anders Andersen Schiøtte i forbindelse med et kobberfunn i Clausberget ved Aursunden. Han er ikke nevnt i manntallene 1664-1666. I 1675 nevnes Anders Skott på Østgaardsbreche, og i 1680 betale Anders Skotbreche 16 skilling i engskatt.Kanskje er Lars Andersen i 1701 og Michels hustru Margaretha Andersdatter barn av Anders Andersen Skott?Mvh Jon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Til Arnstein:Det var nettopp disse gårdene som er nevnt i Rørosboka under Skottgården, og jeg mener å huske at jeg har lest et annet i samme kilde at dette skulle være en muntlig tradisjon i familien.Til Jon:Jeg har nok tenkt samme tanke som deg at Lars og Margareta Andersdatter kunne være søsken. Jeg kikket i går kveld (TV-programmet var lusent!) litt på dem som heter Schott i 1801, og fant ut at de (fleste?) av dem som het Andersen/Andersdatter Schott var sønner og døtre av en Anders Jørgensen Brechen som i 1734 giftet seg med Lisbet Halvorsdatter. Der står i RB 3 at han fikk skjøte på dene ene Skottgården i 1738. Han er ikke i manntallet, og Rørosboka har vel ingenting å si om hans opprinnelse.Vi er vel havnet litt ut på viddene nå i forhold til det opprinnelige spørsmål i dette tema:-) Maritte Antoniusdatter (datter av av Anthonius Larsen Scot i ekteskap 1) giftet seg 1748 med Niels Halvorsen, og også på deres barn opptrer faddere som Jacob Monsen, Mons Jacobsen med hustru. Jeg har en 'magefølelse' (og det skal man vel helst ikke ha!) av at det er en eller annen forbindelse mellom Synneve Anthonidatter og Ingeborg Rasmusdatter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Stolpnessæter

For å bringe oss inn på viddene igjen: Er den eneste kilden vi finner navnet Catz på denne familien folketellingen 1701?Mvh Jon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Stolpnessæter

Ut på viddene igjen...Astrid, jeg tror Anders Jørgensen Brechen er bror til min ane Johan Jørgensen Brechen, død 1755 bare 37 år gl. Andre søsken er antakelig Anneken, Berit og Anne, ut fra faddere i dåp. Jeg har satt opp Johan Jørgensen Sjøvold (ca 1668-1729) og Lisbeth Andersdatter (ca 1683-1738) som foreldre til Johan.Mvh Jon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.