Gå til innhold
Arkivverket

[#22648] 'Slegfredssønn'


Gjest Dagny Skrødal
 Del

Recommended Posts

Gjest Dagny Skrødal

I stadsbygdboka (s. 639 bind 2)står det om en person at han hadde en slegfredsønn som han lyste for retten i kull og kjønn. Hva er dette ? Er han i slekt med slegfredssønnen ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Åse K. Kristiansen

Leksikon er lurt å ha. Slegfred er betegnelse på en kvinne som levde sammen med en mann uten å være gift. Deres sønn er altså en slegfredsønn. Uttrykket er gammeldansk iflg. Gyldendals store fra 1964. Vennlig hilsen Åse Kr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gry Vibeke Ertvaag

Og dette med å 'lyse i kull og kjønn' tror jeg gikk på arverett. Altså, barnet fikk arverett .-Gry V.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddvar Søreide

Det er riktig som Gry skriver,i følge Historisk Leksikon står det at: Christian 5 no. lov. ga faren anledning til å lyse uekte barn i kull og kjønn. Dermed arvet de halvt så mye som barn født i ekteskap, og fanntes ikke slike, arvet de fullt ut. Slegfredsbarn brukes generelt i betydningen uekte barn, men omfatter ikke barn avlet i hor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest A. Schjønsby

Hva er forskjellen på 'uekte barn' og 'barn avlet i hor'? Fæle uttrykk, men viktig å vite...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

'Hor' er det om den ene av foreldrene var gift på annen kant. 'Dobbel hor' var det om begge foreldrene var gift, hver på sin kant.Begrepet 'uekte' dekker alle fødsler som skjedde utenfor ekteskap.'Hor' ble straffet strengt, og det gav anledning til et system der barnefaren 'kjøpte seg fri', og fikk en ugift mann til å påta seg farskapet, eller fikk barnemoren til å oppgi en for alle ukjent person.Vi har samlet noe stoff om dette her http://home.online.no/~fndbred/barnef.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.