Gå til innhold
Arkivverket
Gjest vigdis guldberg myhre

[#22707] Viceborgermester Peder Severin Garboe, Bergen

Recommended Posts

Gjest vigdis guldberg myhre

Er det noen som har opplysninger om Peder Severin Garboes eventuelle barn med Gedske i første ekteskap, og Maren Mathisdtr. i 2. ekteskap?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Davidsen

Eg trur ikkje han hadde born med Gedske. Men han hadde etter sigende eit med Maren, født?, men i alle høve døypt, i Danmark som 'ekte'. Litt om tilhøva rundt dette, kan du lese om i siste halvleik av denne artikkelen: http://home.online.no/~fndbred/skanda.htmDet finst òg ei nærare utgreiing om saka, som vart trykt. Den meiner eg vart skriven av advokaten til Gedske.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest vigdis guldberg myhre

Og hva het barnet han fikk med Maren - skulle gjerne hatt noe mer å bygge på. Og ble han født (Peder Severin Garboe) i Danmark som det står i FamilySearch? Hadde håpet at det var forsket litt mer på ham som viceborgermester i Bergen. Bergenserne har jo vært flinke til å dokumentere historien sin.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Davidsen

Om du går på eit bibliotek og ser i den gamle utgåva av Norsk biografisk leksikon, finn du to og ei halv side om han. Der står det mellom anna at han var fødd i Vejrum i Ringkjøbing amt som son av ein bergensar (prest).Dette barnet som vart døypt ekte i Danmark, er der nemnd som Petrus Marinus Schmidt. Men eg ser ikkje at han hadde fleire born som vi veit om - 'men han reiste mykje', som ein sa.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfrid Mæland

Om rettsaken mot Peder Severin kan man lese i Bergen bys historie II, side 817. Rettsaken varte i 8 år.Her er litt av hvert om Peder Severins liv, hentet fra runeberg.org:'Peder Severin Garboe var født i Danmark 1711 men kom omkring 1740 til Bergen hvor han hadde etpar stillinger før han i 1745 blev vice-borgermester, men allerede fire aar efter blev han »dimittert» efter i flere av -skjedsansøkninger at ha besværet sig over sin skjebne og all den motgang han hadde møtt. Han var nemlig av mange grunner blitt forhatt i byen til tross for at han hadde været meget virksom ved igangsettelsen av nyttige og filantropiske foretagender. Han er tross sin stilling sikkert en av dem som rammes haardest av rektor Erichsens bemerkning at »den moralske fordærvelse har været stor i byens fornemmere kredse ved midten af det 18de aarhundrede», men tross skandalene blev han dog værende i Bergen til 1752. Senere blev han læge i Tyskland og i Danmark hvor han døde i 1771. Det maa ha været hvad han engang kailer sin »interesse for justisen» som fikk ham til at anlegge denne boksamling som han i sine forskjellige stillinger neppe selv hadde bruk for, og han har ikke skrevet sitt navn i synderlig mange av dem. (Forøvrig henvises til P, R. Sollieds artikkel om ham i Norsk biografisk leksikon, IV, s, 356.)''Garboe, Peder Severin, 1711-71, Læge, var født 6. Maj 1711 i Vejrum og Søn af Præsten Mag. Henrik G. og Karen Sørensdatter; privat dimitteret 1728, kom til Christiania som Fuldmægtig hos Stiftamtmand J. Benzon, blev 1743 Proviants-, Ammunitions- og Materialforvalter ved Bergens Fæstning, 1745 tillige Viceborgmester i Bergen, hvor han oprettede det første Sukkerraffinaderi uden for Kjøbenhavn; 1749 tog han Afsked sin Afsked som Viceborgmester (Embedet som Forvalter ved Bergens Fæstning opgav han 1746) og rejste udenlands, hvor han studerede Medicin, blev 1762 Dr. med. i Halle og senere anhalt-bernburgsk Hofraad, vendte efter nogle Aars Forløb tilbage til Danmark, praktiserede en Tid i Helsingør og endelig i Kjøbenhavn, hvor han døde 13. Nov. 1771. Skjønt han omtales som den vidunderligen navnkundige Dr. G., efterlod han sig saa lidt, at hans Bo var insolvent; han skildres for øvrigt som en Særling. Foruden nogle smaa medicinske Afhandlinger har han udgivet nogle populære Skrifter i samme Fag. Gift 1. med Geske Johanne f. Kaa, Datter af Mag. Jochum K., Præst i Bergen; 2. med Maren f. Mathiasen (d. 10. April 1810), Datter af Politimester i Bergen, Kancelliraad M.''Garboe, P. S., er ikke Student fra Odense Skole, men blev privat dimitteret 1728. Embedet som Forvalter ved Bergens Fæstning opgav han 1746 og tog 1749 (ikke 1751) sin Afsked som Viceborgmester.'fra UBB/Martens: 'Garboe, P.S. [underetning om det Omhyggelige Compagnie i Bergen.] Bg. 1748. [4] s. - UBB kop.'-Arnfrid på Trappen-

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Carsten Friis Fischer

Til VigdisJeg er direkte efterkommer af Peder Severin Garboe og han fik kun det ene barn med borgmester datteren Maren som der er skrevet.Og barnet hed ganske rigtigt Petrus Marinus Schmidt.Petrus Marinus Schmidt har skrevet dagbog som idag befinder sig på landsarkivet i Viborg.mvhCarsten Fischer

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfrid Mæland

Er det noen som vet hvor Petrus Marinus har fått dåpsnavnet/slektsnavnet Schmidt fra?Mvh Arnfrid

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.