Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Nina Møller Nordby

[#23622] Johan August Karlgren fra Strömstad, f. 1877. Siste spor 1923 i USA

Recommended Posts

Gjest Nina Møller Nordby

Hjelp! Jeg har liten tid og ingen tid til å lete selv. Onsdag skal jeg treffe en Amerikaner på Sverigebesøk og vil så gjerne ha nøstet opp i et lite mysterium før den tid. Det hadde vært en fin gave å ha med seg.Her er utdrag av en avisartikkel jeg skrev om denne Johan August og hans bror som emigrerte. Lars Magnus's sjebne er kjent.'... Sjømannsyrket fallt seg naturlig for mang en emigrant fra Strömstadtraktene. Unge og arbeidsledige menn i sin beste alder dro ut i verden for å søke lykken. 2 av disse var brødrene Lars Magnus og Johan August Karlgren fra Strömstad.Lars Magnus var vel 18 år da han emigrerte til Canada for godt. Hans liv ble kort,hektisk og innholdsrikt. 2 ganger ble han gift, og velsignet med 7 barn ble han før han som 36-åring døde av tyfus i 1908. Lars's foreldre Otto Reinhold Karlgren og Marta Kajsa Amundsdotter var begge fra Strömstad. De giftet seg i 1864 og bosatte seg i Rote 1 nr. 40. De fikk etterhvert 8 barn; Anna Charlotta 1865, dødfødt gutt 1867, Anna Louisa 1868, Lars Magnus 1872, Hulda Elisabeth 1875, Johan August 1877, Eva Maria 1880, og Emil Rudolf 1881.Det finnes ingen spor av Lars Magnus i norske eller svenske emigrantlister, ei heller ved ankomst Ellis Island i New York. Det er derfor trolig at han tok 'bakveien' som sjømann og ankom Canada ca.1890. Lars var da 18 år og en ung mann med appetitt på livet. Liten av vekst var han, kun 1.63 høy, men det han manglet på lengden tok han igjen på sjarme for allerede som 21 åring ble han gift for første gang i Saint John, New Brunswick i Canada. Hans tilkommende var irsk/engelske Elizabeth Murray. De fikk 2 barn, Anna Louisa og Charles Edward, før hun døde i barselseng i 1899. Etter 2 år som enkemann giftet Lars seg på ny med irske Fanny Holmes. De fikk 4 barn, og yngstesønnen Lars Bernhard døde kun 4 måneder etter sin far.Lars var og forble sjømann.........Lars Magnus hadde også en bror hvis sjebne er ukjent. Johan August Karlgren var 5 år yngre enn sin bror, og er å finne i utvandrerprotokollene ved fire anledninger;1904,1909,1910 og 1923. Som sin bror var han også sjømann, og i skipsmanifestene står det å lese under 'spesielle kjennetegn' at han hadde tatueringer både på venstre og høyre arm som en skikkelig sjømann skulle ha på den tiden. På venstre hånd hadde han dessuten tatuert initialene 'J.A.K'. Manifestene forteller også at han betalte overfartene selv og at han skulle besøke venner både på Fifth Avenue i Brooklyn NY, og i San Fransico.Det ble også notert at han hadde en kontantbeholdning på 50 dollar i 1910 og 25 dollar i 1923, en anseelig sum som kanskje var lønna han hadde opparbeidet seg på overfarten. Det finnes ingen spor av ham etter 1923.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jon Torp

Census 1930: Finner en svensk John Carlgren som 'inmate' - (fange ?) - i census 1930. Han er 57 år - enkemann - innvandret 1883. Født i Sverige av svenske foreldre. Er naturalistert. Finnes i Minnesota. Washington County. Stillwater Township. Han er på institusjonen Washington County Home.Det er en John A. Carlgreen som dør i Minnesota, Washington County 20. april 1944.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jon Torp

Hmmmm..... Ser ut til at han jeg nevnte over er 67 år i 1910 - og altså feilregistrert i 1930 - sannsyligvis var John Carlgren 87 år i 1930 og inmate på aldershjem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Nina Møller Nordby

Jeg lette og lette, og måtte møte opp uten å finne ut noe som helst ut om Johan August's sjebne. Etter mye nedlagt jobb var det 'kjekt' å få vite at Johan August hadde vendt nesen hjemover til Strömstad hvor han så ble boende. Grrrrrrrr!!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.