Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Ingunn Randa Dahl

[#23737] Bidrag og uekte barn

Recommended Posts

Gjest Ingunn Randa Dahl

Når ble det begynt å betale bidrag el. for barn man hadde utenfor ekteskap? Er det noen mulighet å kunne slå opp noe sted, for å undersøke en mulig far til ett uekte barn ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Barneloven fra 1915 er et viktig veiskille. Etter den kunne en mann bli dømt å være far for et 'uektefødt' barn, men dersom det var den minste tvil om han var eneste kandidat, ville man nøye seg med å idømme ham bidragsplikt. I slike tilfeller kunne flere menn bli dømt/pålagt å betale hver sin del av bidraget. Det var amtmannen/fylkesmannen som ila et oppfostringsforelegg til den utpekte, og denne kunne ta saken til rettsvesenet for å teste realitetene i saken.Fra tiden før barneloven trådte i kraft kan man finne 'oppfostringssaker' i amtmannsarkivene. Slike saker kan finnes til langt bak på 1800-tallet.I rettsapparatet var 'paternitetssaker' regnet som private straffesaker (parallell: injuriesaker) i tiden før barneloven. Den som var beskyldt for å være far kunne reise sak for å fri seg fra beskyldningen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.