Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Tore Kristiansen og Tor Larsen

[#23786] Personkilder 1850-1900, hvilke finnes?

Recommended Posts

Guest Tore Kristiansen og Tor Larsen

Hvilke kilder over personer finnes i statsarkivene for siste halvdel av 1800-tallet? Da tenker vi ikke på de 'vanlige' som kirkebøker, pantebøker, tingbøker, skifteprotokoller, skiftedesignasjoner og militærruller. I tillegg til preste-, proste-, lensmanns- og byfogdarkiv.Finnes det f.eks. gode skattelister for denne perioden? Personskatt ble vel innført på 1860-tallet.Vi skal tilbringe 4 dager på lesesalen ved Statsarkivet i Trondheim om et par uker for å finne kilder relatert til Nordlandet, en bydel i dagens Kristiansund. Nordlandet var både by og bygd på 1800-tallet. Derfor trenger vi noen tips til hva vi skal se etter av for oss mer ukjente eller perifere kilder. I denne omgangen håper vi å danne oss et bedre bilde av hva vi kan finne i et statsarkiv. Er det noen som har tips til oss? Mvh Tore og Tor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

I 1969 kom boka 'Arkivkunnskap. Statsarkiva' av Alf Kiil. Den er etter hvert blitt noe utdatert, og en ny, langt større og oppdatert bok om samme emner er på beddingen, laget av Liv Mykland.Men inntil videre kan Kiils bok fortsatt brukes, og den vil fortelle om innholdet i magistratsarkivene, om hva man kan finne i arkivene til amtmannen, vegkontor, toll, sjømannsarkiv osv. Boken er utstyrt med et godt register.Gode skattelister fra 1850- og 1860-årene kan man ikke vente å finne i statsarkivene, for skatten var kommunal, og kommunearkivene vil være rette sted å leite. Der ligger det også skolearkiver og mange andre og spennende personarkiver.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tore Kristiansen og Tor Larsen

Takk for det. Mvh Tore og Tor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.