Gå til innhold
Arkivverket

[#23814] Kongens ombudsmann i 1491 - hva var hans oppgaver?


Gjest Ole Arild Vesthagen
 Del

Recommended Posts

Gjest Ole Arild Vesthagen

En av mine aner var antakelig Bjørn Bjarnesson som i et brev av 20. mai 1491 ble oppgitt å være kongens ombudsmann (i Gudbrandsdalen). (Kilde: Diplomatarium Norvegicum bind XXI nr. 648). Et spørsmål til de historiekyndige: Hva innebar det å være kongens ombudsmann, hvilke oppgaver og ansvarsområder hadde han?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Peter Wiborg

Her har du litt historie: Lenke'Magnusteksten forutsetter at kongens ombudsmann vokter bygdene mot tyver og ransmenn og at syslemannen lyser brotsmenn fredløse på tinge.'Jan

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Han hadde de fleste av de oppgavene som kongens sysselmenn hadde inntil ca 1420, og alle oppgavene som de senere såkalte bondelensmenn hadde, og er en ren forløper for de kongelige lensmenn som vi finner i Gudbrandsdalen fra ca 1510/30. Det var to syssel i Gudbrandsdalen til 1420 som sto ansvarlig direkte ovenfor kongen og hirdens embedsverk, men fra 1420 til 1560-årene sto kongens ombudsmann (to, en i hver del av dalen) ansvarlig ovenfor høvedsmannen på Akershus, samtidig som det var kommet en ridefogd derfra rundt i dalen (senere kalt kongelig fogd). Fra ca 1570 ble det kongelige lensmanneembedet avløst av én bondelensmann i hvert tinglag=prestegjeld (8 stk ialt).Jeg vet ikke om dette var oppklarende, siden det var kortversjonen.Altså først to sysselmenn, så to kongelige ombudsmenn, deretter to kongelige ombudsmenn og ridefogder, så to kongelige lensmenn pluss ridefogder, så åtte lensmenn og en kongelig fogd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.