Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Stein Eriksen

[#23967] Sacharias Iversen, Hole, Nordahlen, Møre.

Recommended Posts

Gjest Stein Eriksen

En kollega av meg leter etter sine forfedre i Nordahlen, Møre og Romsdal.Hans ane er Nils Sacariassen, f. ca. 1773 / 1775, (FS - døpt 29. okt. 1775).I følge FamilySearch er hans foreldre Father: ZACHARIAS IVERSEN Mother: MAGNETHE LARSDRVi finner ingen vielse mellom disse to.Vi lurer nå på om Nils ble født utenfor ekteskap, og om Zacharias Iversen senere giftet seg med Baarnie Thorsdatter ( 1781 ).LenkeNoen som kan hjelpe med opplysninger om disse menneskene ?Stein.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Erik Døving

I følge folketellinga 1801 er Nils Sacariassen og kona hans ”tienestefolk” hos Sacharias Iversen Hole og Baarnie Thorsdtr. Nils er her 28 og Baarnie 42, Baarnie er antakleg for ung til å vere mor til Nils. Dersom dette er Sacharias sitt 1. ekteskap som det står, må Nils vere født utanfor ekteskap.Men for meg er det likevel pussig at Nils er oppført som tjenestefolk hos sin eigen far, familierelasjonen er heller ikkje presisert utover ”Sacariassen”. Kan det tenkast at det er eit tilfeldig samantreff at Nils tener hos ein mann samme fornamn som faren (dvs at det er ein feil i FamilySearch)?På denne tida var det ikkje ordentlege familienamn (borgarnamn) som i dag. Folketellinga oppgir heller ikkje gardsnamn for dei med annan fødestad. Det er derfor vanskelig å finne ut av dette berre gjennom folketellinga. Ættebok for Stranda burde gje deg fleire spor.Garden Hole ligg i Sunnylven (oppe i sjølve Sunnylvsbygda), Stranda kommune (Sunnylven var i en periode ein del av Nordahlens prestegjeld).mvh ED

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Stein Eriksen

Hei Erik.Ja, at Baarnie ikke er Nils' mor er vi sikre på.Men, om Sacharias fikk Nils med Magnethe ( som sikkert ikke er helt korrekt ) Larsdatter uten at de giftet seg, kan jo være en mulighet. Etter å lett gjennom folketellingene på kryss og tvers finner vi ingen andre som passer.....Jeg er enig at 'tienestefolk' hos sin egen far virker noe underlig.Vi skal låne Ættebok for Stranda og se om vi finner noe der.Takk for svaret.Stein.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hanne Heen

Gården Hole er i bøkene for Sunnylven og Geiranger, ikke i Stranda bøkene. I flg. bygdeboken for Sunnylven under gården Hole finner vi Sakarias Ivarson som var gift med Borgny Toresdatter Møll. Det er nevnt 5 barn men ingen ved navnet Nils. Så skal du finne ham må man vel lete i dåpslistene for Sunnylven. Men det var vel også ofte slik at barn født utenfor ekteskap ikke er medtatt i bøkene. Så det kan jo være en grunn til at han ikke er nevnt der.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tor Myklebust

Nils var fødd utanfor ekteskap. I kyrkjeboka for Norddal prestegjeld finn ein under døypte 1775. 'Dom 20 post Trinit. uægte Niels P: Zacharias Iversen Hoole og Magrethe Larsd. Frøise'Zacharias gifta seg i 1781 med Borni Toresd. Møll. Magrethe vart fødd i 1750 som dotter til Lars Mathiasen Frøysa og kona Ingeborg Endresd. f. Storstein. Margrethe vart gift i 1781 med Guttorm Paulsen Søvigen. Dei busette seg på Nedregotten i Borgund.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Stein Eriksen

Tusen hjertlig takk for opplysningene alle sammen.Dette hjalp oss en god del videre på veien.MvhStein.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Stein Eriksen

Samme kollega leter etter opplysninger om disse menneskene:' Iver Sjursen eller Sivertsen Horsgård f.1661 g 1721 med Ingeborg Hansdatter Gribbestad d1731.Horsgård er nedlagt og ligger i Nesset kommune i Møre og Romsdal.Hans sønn heter Sjur eller Sivert Iversen Gribbestad f 1722, g 1762, d 1785.Hans sønnesønn Iver Sivertsen står i folketellingen for 1801 Weedøe.Noen som vet noe om disse ?MvhStein Eriksen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.