Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Randi Hagen

[#24479] Rosemalere - hvor finner jeg ut mer om disse? (Nordmøre: Tøyen, 1835)

Recommended Posts

Gjest Randi Hagen

Jeg har en rosemalt kiste etter min 3-tippoldemor Maria. På fremsiden står det navnet hennes og årstall 1835. På den ene siden av kista står det 'Tøyen 1835', muligens er dette navnet på håndverkeren. Disse var vel normalt lokale mestere som dro fra gård til gård, fra omkring 1750 til godt ut på 1800-tallet. I mitt tilfelle ville maleren da ha vært fra Møre og Romsdal eller nabofylker. (3-tippoldemor var fra Averøy kommune på Nordmøre, tidl. Kornstad sogn, Kvernes prestegjeld)Min kiste inneholder motiver med blomster og trær, samt drikkebeger og er malt i harmonisk sort, rustrødt, grønt og hvitt. Fargebruken er etter det jeg leser typisk for Vestlandet.Er det noe sted jeg kan finne ut mer om kjente rosemalere gjennom historien? Det ville ha vært interessant å finne ut mer om denne kista som står her som det eldste minnet etter forfedrene mine.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfinn Kjelland

Norsk Kunstnerleksikon (4 bd utg. 1982-86) er kanskje et nyttig sted å begynne?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Skorpen

Eg siterer 'Norsk rosemåling' (Samlaget 1999) av N. Ellingsgard: 'Rosemålinga på Nordmøre --- har Tora Sandal skrive om i årsskrift for Nordmøre Museum 1945. Grunnlaget for artikkelen er omfattande studiar rundt i distriktet, og registrering av ca. 250 rosemåla ting. -- Sandal nemner over 20 målarar som har arbeidd i distriktet fram gjennom 1800-talet.'Men om Tøyen er namnet på målaren må vere usikkert. Ellingsgard skriv også at tradisjonen om gamle målarar på Nordmøre er veik, og det er på langt nær alle ein har opplysningar om. 'Grupper av arbeid med same personlege kjenneteikn er det mange av, men det er etter måten få som kan koplast sikkert saman med bestemte målarar.'

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Hagen

Takker for opplysningene!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.