Gå til innhold
Arkivverket

[#24777] Søren Mørch, Sortland, midt på 1600-tallet


Gjest Johan I. Borgos
 Del

Recommended Posts

Gjest Johan I. Borgos

Omkring 1660 blei Søren Mørch jekteskipper på Sortland i Nordland. Kona hans var Sofie Monsdtr Tillemann fra Hadsel. Men hvor kom Søren fra? En sønn blei døpt Peder (skjebne ukjent), det kan være farsnavnet til Søren Mørch. Ei datter gifta seg i Salten, kanskje gikk det tråder dit. Har noen andre spor å by på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

Jeg har ikke funnet noe om Søren Mørchs bakgrunn, men jeg har funnet følgende opplysninger om hans kone – som du vel sikkert kjenner fra før:Enken Sofie Monsdatter, manntallet 1701: [url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=1701total&gardpostnr=2168&personpostnr=2168#a0>Lenke og LenkeFunnet også disse opplysningene om kona til Søren Mørch http://vestraat.net/iea-p/p137.htm#i14573. Her framgår det at Sofie Monsdatter (Sophie Mogensdatter) giftet seg med 1) Kristoffer (Christopher) Olsen, jekteskipper fra Sortland http://vestraat.net/iea-p/p604.htm#i54038 og Lenke og 2) Søren Mørch.I manntallet 1666 for Sortland og i amtregnskap for Sortland 1670 som er registrert av Börje Jonsson http://trekilen.com/excel.html, har jeg funnet Kristoffer Olsen bosatt på Sortland. Da er det kanskje sønnen som er nevnt i manntallet 1701 – Kristen Kristoffersen (Christen Christophersen)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

I registeret til Norsk Slektshistorisk Forenings tidsskrift har jeg funnet følgende personer Mørch med henvisning til det samme nummeret (19) av tidsskriftet. Er dette medlemmer av Mørch-familien du ønsker opplysninger om?Mørch Aleth Kristina, g.m. Grøn 19: 41 fMørch Erich 19: 42Mørch Ingeborg Maria, g.m. And 19: 41Mørch Jens, skipsf. 19: 42 fMørch Karen, g.m. Pens 19: 42Mørch Malena, g.m. Juel 19: 42Mørch Malene 19: 42Mørch Niels Jenss., nordlandsh. 19: 41, 45Mørch Søren, skipsf. 19: 42 f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johan I. Borgos

Joda, opphavet og den videre skjebnen til Sofie er velkjent. Søren var første mannen og Kristoffer Olsen nummer to. Det er også korrekt at Sofie og Kristoffer fikk sønnen Kristen (pluss noen som døde tidlig, antar jeg). Kristoffer døde i 1695, Kristen omkom på sjøen i 1708, og Sofie levde til i 1720.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johan I. Borgos

Hei, Grethe, vi maila visst samtidig! Lista over Mørch'er er interessant. Ingeborg Marie (gift med Anders Danielsen And) bodde tidevis på Andenes, og Nils Jenssen M. kan være den Nils Mørch som bodde samme sted. Og den siste på lista kan være 'min' Søren M. Jeg er sjølsagt nyssgjerrig etter å se det som står i SHT, men sitter grusomt mange km fra hyllene der sånt finnes. Har du muligheter for å scanne eller kopiere? Mailadressen min finner du på nettstedet mitt - ta en google på Borgos!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.