Gå til innhold
Arkivverket

[#25112] Klesdrakt


Gjest Ola Herje Raumli
 Del

Recommended Posts

Gjest Bodil Brøgger

Det er sikkert flere drakthistorikere som kan svare på spørsmålet. Det finnes folk både på Folkemuseet og på de Kunsthistoriske museene i Oslo, Trondheim og Bergen.Ågot Noss, Oslo, er en av dem som har best greie på klær fra denne tiden. Kan du ikke sende henne en kopi av bildet i Posten? Hun er en velvillig dame, som forhåpentligvis kan hjelpe deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torill Aasegg

Her er det snakk om en helt vanlig penkjole fra ca siste del av 1800-tallet vil jeg tro. Det er altså ingen drakt som kan regnes som bunad. Lua og sløyfa i halsen er derimot elementer som i dag er kjent fra bunader fra bl.a. Røros-området. Men både sånne luer og sløyfer har vært i bruk andre steder, særlig i Trøndelag og Østerdalen, men trolig også i andre området.Vet ikke om du dette gjorde ting noe klarere for deg....?mvh Torill Aasegg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tone Cecilie Meen

Klesdrakten til denne damen er svært typisk for motedrakta omkring 1850 til slutten av 1860-tallet. Kjolen er tett i halsen, og har forknappa liv. Skuldrene er skrånende, og ermene vide. Skjørtet har stor vidde og er uten pynt, og hvis hun hadde god råd, ville hun ha brukt et krinolinestativ under. Sannsynligvis greide hun seg med noen underskjørt.Hårfrisyren peker også på tida omkring 1850-60. Midtskillen og håret gredd glatt ned over ørene og en lav knute i nakken, var vanlig da. Ca 1870 skiftet nemlig både hår- og klesmote svært, skjørt og ermer ble trangere med mer dekor(pynt, bånd og rysjer) og håret ble satt opp høyere på hodet.Kysa med de breie, fine bånda hører også hjemme i samme tidsperiode som resten av klesdrakta. Bildet gir meg et inntrykk av en alminnelig,jevn byborger,uten rom for altfor store krumspring på klesfronten. Kanskje ermene tidligere har vært vide nederst, men er sydd om og har fått mansjetter for å virke mer moderne? I så fall ville jeg tidfeste bildet til litt uti 1860-åra.Med vennlig hilsen Tone C. Meen (sydame med spesialinteresse for drakthistorie!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.