Gå til innhold
Arkivverket

[#25240] Adelus Olsdtr. Våje i Oddernes


Gjest Anders J. Moen
 Del

Recommended Posts

Gjest Anders J. Moen

Siver Olsen Augland, Greipstad 1640-1705 var gift med Adelus Olsdtr. fra Våje i Oddernes. Jeg har postet et annet tema (23928) om barnet deres Tone, men velger å legge ut et nytt tema.I Oddernes bygdebok sies det at Adelus var gift med Ådne Jensen - og datter av bondelensmann Ola Våje, trolig sønn av Ådne (Arne ) Våje. Det sier også at Ådne-Arne og Ånon ble blandet sammen navnemessig i denne tiden, og at det var mye navnelikhet mellom Andåsfolk og Våjefolk. Han eide 2 huder og 3 geitsk. i gården Våje.Samtidig sies det at Adelus skal ha hatt enh bror Jens (24 år i 1665) død før 1669. I 1669 makeskiftet Ådne og Adelus med lagmann Laurits Andersson Undal 2 huder og 3 geitsk. i gården Våje mot 2 1/2 hud i Augland i Greipstad.Jeg regner med at Adelus ble gift med Siver etter Ådnes død og at Tone da stammer fra et andre ekteskap - der familien var bosatt på Augland.Kjenner noen til denne Ole (lensmann), datteren Adelus og evt. fobindelser med lagmannen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jarl Berge

Etter mine notater het lensmannen Ole Aadnesen, Voie, og døde i 1628. Jens Olsen er da hvis alderen i ft er riktig, ikke hans sønn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...
  • 1 år senere...
Gjest Anders J. Moen

Greipstad boka 2 er kommet og Marit Ljøstad Mørck skriver følgende:'Commerseråd Lauritz Andersen Undall, som var lagmann over Agdesiden, var rik og drev og lånte ut penger. Han ble tilkjent 1 hud 10 engl. i Augland som må ha vært pantsatt og ikke løst ut. Vi vet ikke hvem som pantsatte dette godset. I tillegg eide han 8 engl. i Augland som Lars og David Mikalsønner hadde avstått til ham for gjeld og bygselsfrihet i de delene av gården som de brukte. Dette finner vi i et makeskiftebrev fra 1669. Dette året makeskiftet nemlig Lauritz Andersen gods med Aadne Jensen Våje i Oddernes, gift med Adelus Olsdtr. Lauritz Andersen overdro til Aadne de 2 hudene og 6 engl. i Augland som han hadde tilvunnet seg og fikk til gjengjeld 2 huder 3 gsk. i Våje i Oddernes som Aadne Jensen overdro med sin hustru Adelus Olsdtr. samtykke. Det var nemlig hun som var av Våje-slekt. Og så flyttet Adelus og Aadne til Augland.'Vet vi mer om denne Våje slekta?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.