Gå til innhold
Arkivverket

[#25303] Richter / Crantz/Dreyer ,Trondheim.


Gjest Karina Hansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Karina Hansen

Har sett at det har blitt diskutert noe av dette før her i brukerforumet. Men,hva kan fortelles mer om disse personer? Albert Crantz f.1640 var gift med Ingeborg Carstensdatter Dreyer(vet ikke fødselsårstall),de hadde bl.a sønnen Peder Crantz f.1669 som ble gift med Mette Carine/Catrine Richter. Slik henger altså disse etternavn sammen. Jeg lurer egentlig på om det finnes noe skrevet historie om noen av disse el.lignende. Mvh Karina

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

Ifølge FS/IGI (Norge) skal Albert Cranz være født ca. 1640 i Hamburg, Schleswig-Holstein [url="http://www.familysearch.org/Eng/Search/igi/individual_record.asp?recid=100285876782&lds=1®ion=12®ionfriendly=&juris1=&juris2=&juris3=&juris4=®ionfriendly=&juris1friendly=&juris2friendly=&juris3friendly=&juris4friendly=>Lenke. Albert Cranz dør 27.06.1706.Barn: Peder, født 1669, gift ca. 1699 med Mette Cathrine Richter Lenke Magister Peder Crantz (1669-ca.1731) er nevnt blant prestene i Buksnes, Nordland, sønn av auditør Albert Crantz. (http://home.no.net/karlter/prestene_i_buksnes.htm). Han ble ordinert res.kap. til Buksnes i 1698. Bror til Johan Crantz, sokneprest til Byneset kall Gift med Mætte Catrine Richter.Agathe, født 1670, gift 24.04.1696 med Christopher Johansen Grøn Lenke Om Agathe se også http://vestraat.net/ettersl/darre0001.htm#id118657 og http://www.nose.dk/Norge/groenklaeboe.htmlAne Cathrine, født ca. 1672, gift ca. 1692 med Fredrik Mejer LenkeJohan, født 1672 Lenke. Antakelig samme Johan og kona Margaretha Christine Tybring som får datteren Ingeborg Catharina, f. ca. 1727, Byneset Lenke ; Ingeborg Crantz dør 1785 i Orkdal. Hennes far Johan Crantz dør 1751. Johan Crantz var sogneprest til Byneset kall – her en lenke om Byneset kirke http://www.byneset.net/bynesetkirke.htmHer fant jeg opplysninger om familien Crantz (søk i siden på Crantz) http://home.online.no/~odd-els/aneliste.html, og her er en oversikt over personer som bl.a. har Dreyer, Richter, Krantz/Crantz på sin liste http://home.online.no/~pajoerge/ns/trondelagmr.htm. Her er det også en god del henvisninger til Cranz http://www.mortenhals.no/anitasten/index3.htmNorsk Slektshistorisk Forening har lagt ut et komplett søkbart register over slektsnavn som er blitt omtalt i artikler i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (NST). Her vil du finne henvisninger til slekten Crantz http://www.genealogi.no/nst_reg/C/c-3.htm, Dreier/Drejer/Dreyer http://www.genealogi.no/nst_reg/D/d-3.htm og Richter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

Hei igjen! Albert Crantz var auditør. En auditør var militær tjenestemann som styrte den militære rettspleien (straff og skifte). Den egne militære jurisdiksjonen ble avskaffet ved lov i 1824.Grethe F.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Bryn

Mette Carine/Catrine Richter er en nøtt. Hvis hun var fra Trondheim, er det i alle fall to ulike fedre: 1) Jørgen Richter (d.1677), skreddermester og stadscapitain. 2) Christian Boghart Richter (1621-ca.1695), forvalter ved Mostadmarkens Jernverk m.m. Hun kan også ha vært barnebarn av skreddermesteren. Men så er det selvsagt også mulig at hun ikke var fra Trondheim. Kanskje hun var dansk? Peder Crantz studerte vel i København.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karina Hansen

Jeg har vært innom et knippe hjemmesider hvor denne familien er nevnt,og da står Mette Richter oppført som datter av Christian Boghart Richter. Men,jeg vet ikke hvorvidt det kan stadfestes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Bryn

Jeg har også sett at noen har registrert Mette som datter av Christian, men jeg har en mistanke om at det er en ren gjetning. Christian Boghart Richter er en av mine aner, og jeg har i alle fall ikke funnet noen kilder som knytter Mette til hans familie.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

Siden Norge på denne tiden ikke hadde noe eget universitet, er det nok naturlig at Peder Crantz, magister og res.kap. til Buksnes, fikk sin teologiske utdanning i Danmark.Grethe F.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karina Hansen

Det er nok sannsynlig at det kanskje er en ren gjetning,jeg har ingen ledetråder som kan hjelpe til å finne ut av det eksagt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...
Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

Tar opp denne debatten igjen, siden jeg driver å nøster litt med disse personene Er det noen som har kommet noe videre med Mette Cathrine Richter?? Jeg har funnet ut at det som står i innlegg 9 stemmer, både Peter og broren Johan er studenter i 1689 og 1690. Magister Peter Crantz liktale fant sted i Buksnes 19/6-1727 i følge kirkeboken. Både han og Mette Cathrine var faddere i 1726, så sansynligvis har Mette Cathrine dødd etter det. Noen som har noe å tilføye som ikke er av ren gjetning?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Anne Lise Hovdal

Tar opp denne igjen, og jeg har en venninne som har Mette Cathrine Richter og presten Abraham Krantz blandt sine aner. Det er antydet at hennes far kan ha vært Christian Boghart Richter. Hans dattersønn Christian Olsen Richter født ca 1705 holdt til i Sundalen i Åsen, og på side 355 i bygdebok for Åsen bind 4 finner jeg dette:Christian Olsen Richter var sønn på gården Galtvik på Frosta, og overtok som eier av Sundahlen med skjøte den 06.02.1749. Han var født i ca 1705, og jeg har selv funnet skifte på han 26.03.1778. Han tok sin mors navn til etternavn, og var dattersønn av Christian Boghart Richter født ca 1620. Den Christian som var født ca 1620 hadde kommet til Norge fra Saxen i Tyskland som bergembetsmann i ca 1650. Han var blant annet en tid bestyrer av Ytterøy kobbergruver, før han til slutt i 1690-årene slo seg ned på gården Galtvik på Frosta. Hvis Mette Cathrine var datter av Christian Boghart Richter ble hun kanskje født på Frosta eller Ytterøya( i dag i nærheten av Levanger). Jeg har mange bygdebøker for Frosta, men de har visst ikke kommet til Galtvik enda i utgivelse av de nye Frostabøkene. Kanskje det står noe om Christian Boghart Richter og eventuelt datter Mette Cathrine i en av de gamle Frostabøkene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

Jeg har tidligere funnet denne websiden hvor de tre barna i første ekteskap til Kristian Boghart Richter er nevnt, samt Crantz. Men morens navn er Kristine Hofendorf Taxt, ikke bare Kristine Hofendorf. Se http://home.c2i.net/hjellenett/a1.htmlEtterkommere i det andre ekteskapet med Anne Hærnes, er godt beskrevet i Gurine Richters bok 'Stamtavle over Slægten Richter' utgitt i 1910.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

Jeg blir litt skeptisk her. Den hjemmesiden det referes til har ingen kilderhenvisninger, og det står også at Mette Cathrine døde i 1712, noe som her helt feil. Det har desverre ikke lykkes å oppspore skifte etter Peter Crantz. Skifteprotokollen for geistlige som er bevart begynner vist ikke før 1754, samt at det finnes noen ekstrakter fra 1730-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Lise Hovdal

Interessant dette her og tusen takk for svarene, men Christian Boghart Richter må jo ha hatt en datter til utenom Mette, siden det står i bygdebok for Åsen at Christian Olsen Richter(ca 1705-1778) var dattersønn av Christian Boghart Richter. Denne datteren må jo ha vært gift med en som het Ole. For dem som skal prøve å finne igjen Mette Cathrine Richter i linken i forrige innlegg så har hun anenr.991 og foreldrene anenr. 1982 og 1983. Det gikk en god stund med leting før jeg fant ut det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

Til (16) Jeg sitter her med boken til Gurine Richter og kan referere følgende:Kristian Boghart Richters og enkefru Kristine Taxt's bryllup stod i Børsen 13/9 1671. Hun døde efter faa aars forløb. De havde i sit ægteskap en datter, som døde meget ung. Anden gang var han gift med Anne Hærnes, datter paa gaarden Hærnes paa Frosta, hvis odelsberettigede hun var. Han overtog ved hende gaarden og boede der til sin død.Kristian Boghart Richters hustru i andet ægteskab er slægten Richters stammoder.To sønner: løytant Andreas Richter 1690- (trolig død i Tyskland).gullsmed Jørgen Richter 1690-1771 (død i Tyskland).En datter: Anne Kristine Richter født på Hærnes i 1680, gift med sersjant Ole Galtvik fra Frosta. De havde en søn, som ble døpt Kristian Richter.Kristian Richter f. 1705 var byggmester og spesielt kirkebygger og tok altså sin mors pikenavn. Han ble gift med Anne Lorvik f. 1715. De bodde på Sundalen og hadde følgende barn:Anne Kristine Richter 1741-1841 (nær 100 år gammel)Jonas Kristian Richter 1743-1839 (nesten 97 år gammel)Jørgen Richter 1751-1772Olava Richter 1753-1841

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

Tillegg til (17)Ole Galtvik døde i 1772. Anne Kristine Richter døde 16.12.1770 på Galtviksve, Frosta. De skal også ha hatt en annen sønn, nemlig Anders Olsen Richter (ca 1716-etter 1734). Jeg har ikke kontrollsjekket infoen om sønn nr. 2, men den kommer fra http://www.langaasan.no/sl04.htm (Arne Langås).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Lise Hovdal

Tusen takk for dette svaret, og jeg har jo også registrert skifter på flere av dem som nevnes her i denne linken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
Gjest Hilde Charlotte Andersen

Jeg har hatt følgende spørsmål liggende ute, uten å få respons:70498: FAR til Aleth Jensdtr.f.1769 Bos.Liland,Sortland - Kan det være Jens Pedersen? Fylke: Brukarforumet 14.6.2009 10:23 (1)'ALETH JENSDATTER GRØN,f 1769. Bosatt i Liland, Sortland sogn. FÖD. 1769 (32 år enl ft.1801)G 1792 i Sortland sogn m ANDERS NILSEN LOCHERT f (dp 1766) i Sortland sogn.Bosatt i Liland, Sortland sogn. Barn:Magrethe Andersdatter, dp 1794' Kilde:Lenke Jeg har etterlyst foreldrene hennes tidligere, men fant tilleggsopplysningen (som jeg håper er korrekt) - etternavnet Grøn - hos Trekilen. Med utgangspunkt i Grøn, finner jeg en mulig far til Aleth, nemlig Jens Pedersen Født ca.1734 -- Lille-Eidet, Buksnes, Vesvågøy, Nordland Lenke Er det noen som kjenner Jens Pedersen, og som kan bekrefte eventuelt avkrefte at dette er faren.Fins flere lenker til foreldrene til Jens Pedersen bl.a. http://www.minslekt.com/p09d17ca4b.html men finner ingen med hans familie videre.Peder og Mette nevnt i innlegg 1 her, hadde altså en sønn som het Jens Pedersen. Jeg lurer på om noen kjenner Jens Pedersens historie? Kan han være far til 'min' Aleth Jensdatter? Noen som kan hjelpe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

Jens Petersen Crantz kan jo være en kandidat, han er i følge manntallet for 1765 gift i august samme år, og bor på Lilleide i Buksnes. En annen kandidat kan være Jens Erichsen Grøn (Jens Petersen Crantzs fetter). Jens Erichsen Grøn giftet seg i Trondhjem i 1756 og var da cappelan i Vardø.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hilde Charlotte Andersen

Takk for tilbakemelding!Finner Jens Erichsen Grøn på følgende side http://www.nose.dk/Norge/moerch2.html Finner det umulig at dette er 'min kandidat'.Hvis Jens Petersen Crantz ble gift i 1765 i Buksnes, så er jo han også usansynlig. Men kona kan ha dødd f.eks. i barsel, noe som ikke var uvanlig, så i teorien kan han fremdeles være en kandidat. Noen som kjenner mere til livet til Jens Petersen Crantz?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hilde Charlotte Andersen

Litt for rask med forrige innlegg.Jeg har altså en teori om at Jens Petersen Crantz kan være far til min Aleth Jensdatter født 1769. Hun havnet i Hadsel, men kan godt være født i Buksnes. At Jens giftet seg i 1765 gjør ham godt egnet som min mann.Det kan godt hende at jeg er helt på villspor, men på [url="http://www.trekilen.com/slekt/toril4k/sidad/h____75d.htm>Lenke er Aleth ført med etternavn Jensdatter Grøn. Derfor nøstet meg tilbake til denne teorien.Finner Jens her som sønn uten videre famlie:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

Hei. Etter litt leting i div. kilder så finner jeg Aleth Jensdatter Crantz konfirmert i Hassel i 1785, 18 år Permanent sidelenke: Lenke Ane Magrethe Crantz er konfirmert samtidig, sikkert søstre. Jens Petersen Crantz forsvinner fra skattelistene for Buksnes rundt 1770, har ikke funnet han i skiftelistene, så han er sansynligvis flyttet?? Anna ble gift i Hassel i 1790 med Hartvig Christensen. Ut i fra dette så kan vi nok tro at Aleth Jensdatter Grøn er den samme som Aleth Jensdatter Crantz. Sansynligvis er hun døpt 'Aleth Grøn' etter farmora som døde i 1763.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.