Gå til innhold
Arkivverket

[#25532] Hans Toksen (d. før 1789), Fron


Gjest Knut Bryn
 Del

Recommended Posts

Gjest Knut Bryn

Kort tid etter Storofsen i 1789 lånte Lars Olsen ULVOLDEN i Sel 298 rd. av Mari Johannesdatter fra Fron. Hun er sagt å være enke etter Hans TOKSEN. Er det noen som vet hvem denne Hans Toksen var? Var han i slekt med Bersvend Tordsen SEGALSTAD og Syver Tordsen LOFTSGÅRD (se debatt 25280)? Og hvor kom Mari Johannesdatter fra?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trond Myrstad

Jeg har:Hans Pedersen Tokse ( - 1769) gift med Marit Johannesdatter (1722 - 25.10.1807).Hans foreldre: Peder Larsen Tokse ( - 1737) / Marit Pedersdatter.Peders foreldre: Lars Engebretsen Tokse / Dorte Pedersdatter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Bryn

Takk skal du ha, Trond. Jeg ser av en web-side at denne Hans trolig bodde på Nigard Toksen mens Bersvend og Syver bodde på Uppigard Toksen. Så da blr et evt. slektskapsforhold foreløpig ganske diffust...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Jan Skriubakken

Fyrst - Tokse (Uppigard, Nigard og Nordgard) ligg i Sødorpgrenda, Nord-Fron kommune.Hans Pedersen var brukar av Nigard Tokse frå 1739 til han døde i 1769. Far hans var brukar før han, heitte Peder Larsen (d. 1737), var gift med Marit Pedersdtr.Far til Peder heitte Lars Engebretsen, gift med Dorte Pedersdtr. Far til Lars heitte Engebret Gulbrandsen, han var brukar av Nigard i 1668. Kona hans heitte Anne Pedersdtr. Engebret var død i 1683.Denne slekta hadde garden fram til 1858. Dette kan ein lese om i 'Gardar og slekter i Fron' (Einar Hovdhaugen)Hovdhaugen skriv at det må ha vore slektskap mellom Uppigard Tokse og Nordgard Segelstad (på Sør-Fron), men at han ikkje har klart å greie ut noko om det. Nokon skyldskap mellom brukarane av Uppigard og Nigard Tokse, er ikkje nemnt av Hovdhaugen i det heile. Det er difor lite truleg at Hans Pedersen i Nigard var i slekt med Tord-sønene i Uppigard.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for avklaringen, Odd. Da er det vel et nærmest for et sammentreff å regne at Hans Toksen og Bersvend Toksen (Segalstad) investerer deler av sin formue i gårder på Sel rundt 1790. Kanskje var det slik at Tokse-gårdene kom relativt smertefritt fra Storofsen og at eierne så det formålstjenlig å investere i gårdsbruk som var hardere rammet? Prisene var formodentlig lave i 1789-90.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare en liten rettelse/tilføyelse. Det var altså ikke Hans Toksen som investerte i Sel, men hans enke Mari(t) Johannesdatter. Spørsmålet som fortsatt står åpent, er jo da hvor hun kom fra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lillian Kristiansen

Hei, om du vil ha kopi av hva som er skrevet om Toksegardene etter Ofsen i 1789 send en e-mail til lillikri@online.no Det er også ei bok utgitt i 1949 som heter Fron-slekter(aberet er at de fleste mener den er full av feil - de fleste sekundærkilder har feil, små eller store). mvh.Lillian

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.