Gå til innhold
Arkivverket

[#25758] Navnet skjemmer ingen, men har du hørt på maken?


Gjest Nina Møller Nordby
 Del

Recommended Posts

Gjest knut fasting

Hvordan går egentlig ordtaket i overskriften ?Jeg husker min lærer Tjeder fra slutten av 50-årene formulerte den slik:'Navnet skjemmer ingen, det er tittelen, sa'n Tjuv-Hans'Finnes det flere varianter ?; o} knut f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ørjan Larsen

Interesante innlegg her. Hva med disse fine kvinne og mannsnavnene Mali,Millin,Dreplin,Torny,Tyri,Vivikke,Hanse, Gyril,Gryne,Engla,Nella, Gunborg,Berntine, Rigina,Perny,Perly,Møyfrid,Veslemøy, Ingejerd, Rejer,Engelin,Bera,Mimmi,Riga,Marika.Menn: Aleksius,Iffuer,Mattis,Pareli, Eliseus, Arin,Roland,Freivold,Fridjer,Tinus,Styrk,Alfinn, Bender. Noen som vet hva disse navnene stammer fra?Har disse damene i slekta som heter Elsebe Barfoed, og Else Olsadtter Kusse. Fine navn, men hvor stammer navnene fra. Hadde vært interesant å vite om noen vet det. Har også etternavnet Flensborg i slekten, det er vel et tysk navn fra stedet Flensborg i Tyskland?Mvh Ørjan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjarne Birkrem

Til Ørjan Larsen: Det var ikke alle navnene du nevnte som var like rare, etter min mening. Jentenavn som Mali, Torny, Gyril (sikkert en variant av Gøril), Møyfrid eller Veslemøy vil jeg tro vi finner mange steder i landet. Når det gjelder guttenavnene, er nok Aleksius 'importert'. Gresk har Alexios, engelsk har Alexis (ikke bare hun i Dynastiet, men også som guttenavn), og russisk har Aleksej - alle disse har nok samme opprinnelse som Aleksius. Mattis er slett ikke uvanlig (antakelig en fornorsket form av Mattias?). Styrk er nok atskillig mer sjeldent, men er det ikke en i NRK som heter noe sånt som Styrk Fjærtoft Trondsen? Og Iffuer vil jeg anta er en annen stavemåte for Iver, rett og slett (jeg går ut fra at du har funnet den formen i en forholdsvis gammel kilde?).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sigbjørn Sandsmark

Det er ikke navna som er rare,det er vi som ikke er vant med dem og derfor flirer vi litt. Ingen reagerer på navnet Tom og tenker at han er der ingen ting inni. ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Ser det er 62 som har Styrk som förste fornavn og 47 som har det som eneste fornavn i Norge i dag i fölge http://www.ssb.no/navn/ Så det navnet eksisterer da fremdeles. En av mine fastre var gift med en Styrk, det kommer vel fra gamle tider Styrkår skulle en tro? Vi har jo og Störk, men få der og.I FT 1900 ble det og skrevet som Stork (12 i Hordaland)Ellers var ikke alle navn like rare i sistnevnte rekke, sjekk på overnevnte link. F. eks: Det er 352 kvinner som har Møyfrid som første fornavn. Det er 258 kvinner som har Møyfrid som enestefornavn.Min grandtante het Helk, det brukes nok ikke idag. En annen het Jorna og det er og et relativt skjeldent navn, ser jeg (28 + 17).Ellers har jeg Larina og Larine, veldig lite brukt i dagMin fars nest eldste bror het Lindemann, likeledes en fetter av meg. Men da en kusine ville kalle sin sönn Lindemann, fikk hun ikke lov. Det er kun et etternavn i dag.Jeg har flere Magdela blant mine formödre, det blir heller ikke brukt i dag.Ellers har jeg og en Getlaug, söster til en tipp.Mvh Kjellaug

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...
Gjest Leif Biberg Kristensen

Både Per og Linus er jo gamle navn -- dette er kanskje en sammentrekning.Ellers het min farmor Nilia Jørgine og var åpenbart oppkalt etter en onkel som het Nils Jørgen, jeg har aldri funnet ut hvor et ble av ham. Min mormors søster, som min mor vokste opp hos, het Indiane og var oppkalt etter ei tante i Stavern. Hvor kommer det navnet fra?mvh Leif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

Navn er vel gjerne en motesak, og motene endrer seg gjennom tid. Navn som vi idag synes er rare var kanskje fine før?En prestefrue (lever fortsatt) her i bygda hadde det vederstyggelige navnet Karoline. Det gikk selvfølgelig ikke an å bruke - så hun ble kalt Kalla.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Jeg trodde prestefruer, om noen, måtte kunne kalle seg Karoline med god samvittighet? ;-)Det lyder i mine ører adskillig bedre enn Stinken, et navn som av uforståelige(?) grunner ikke sees å være brukt i dag, men som var noe brukt i hvert fall på 1700-tallet, etter det jeg har sett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

I Drangedal har Nilsmund vært et vanlig navn. Den første som fikk det navnet ble oppkalt etter Nils Mund som vel var en fjong og fin ane.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Stillu er kanskje en variant av Stellaug, også et svært sjeldent navn.En av mine bestefedre hadde navnet Trinevald som mellomnavn, har aldri hørt om andre som har dette navnet. Han hadde en eldre bror som fikk samme navn og som døde, så det er tydelig at foreldrene var fast bestemt på å ha en sønn med dette spesielle navnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Det har jeg heller aldri hört, merkelige navn.Stellaug höres jo ut som et kvinnenavn, men jeg finner ingen i FT 1801 med det.Men der finnes varianter: 2 stillau 1 stillaug 1 stillauv 3 stillev 1 stillof 6 stilloug 8 stillu 1 stilluf 7 stilluvmvh Kjellaug

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjarne Birkrem

Her er et par eksempler til på nokså uvanlige navn. En av tipp-tippoldefedrene til kona mi het Thorinus. Han var født i Elverum i 1835. Foreldrene må forresten ha hatt sansen for litt uvanlige navn, for broren hans het Karinus...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Polden

Eg har arbeidt eindel med ei gammal kyrkjebok, og der finst navn som Baathol (m) Herlech (m) Levor (m) Tarand (k) og Viger (m). Og so har vi ei frå nabobygda her, eg trur ho var fødd i 1890- åra, som heite Anna Grimine Grimsdatter. Grimt navn.Magne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

150 kvinner har Taran som første fornavn, 108 menn har Grim, 34 Herleik og 10 har Levor. – SSB Navnestatistikk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Baathol er nok en variant av Botolf (Bottolf), Herlech kommer fra Herleik, og er en god del brukt i Numedal og området rundt. Viger er kanskje en variant av Vegard? Tror det ofte ble skrevet 'Wigger' tidligere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Hanne Line Osberg Eide

Min tippoldefar het Annanias Mathæus Olsen. Han brukte selv bare Mathæus (Matheus). Hans sønn tok Olsen som etternavn istedet for Annaniasen.Min mormor het Ovedie, og det var et vanlig navn da. Men hun selv likte det ikke, så hun brukte kjælenavnet Veva som fornavn senere i livet.Min søster har Veva som mellomnavn, og hun liker det ikke og bruker det heller ikke.Jeg har flere Massi i slekta. Vet noen hva som er opprinnelsen til det?- Hanne Line -

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Inger-Johanne Indrestrand

Denne debatten har visst gått i lang tid,men det er først idag jeg har sett den. Mange av disse navnene som vi synes er rare, er vel blitt 'rare' pga. litt merkelig skrivemåte. For en del år siden da jeg arbeidet på et legekontor,skulle jeg skrive inn en ny pasient, og moren sa 'sjanett' og jeg skrev Jeanette,men det var feil, og moren dikterte Schanett.Senere i konfirmantlister o.l. har jeg sett Chanette, Sjanett. Og slik tror jeg det ofte gjøres at vi skriver navnene med 'lydskrift' og får en masse nye navn, og det ble det vel også gjort i tidligere tider. Inger-Johanne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ingunn Randa Dahl

Som ett apropos til alle disse 'rare' navnene, har dere sikkert hørt om denne SMSen :Det var dåp og presten spurte hva barnet skulle hete. -Hans Lem, svarte faren. Presten syntes dette var for ille og spurte om barnet ikke skulle ha ett navn til? -Jo, sa faren, Hans Tore Lem :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.