Gå til innhold
Arkivverket

[#25924] Hva betyr ordet 'trosknægt'?


Gjest Anne Hagen
 Del

Recommended Posts

Gjest Anne Hagen

Hva betyr ordet 'trosknægt'? En som er kristen disippel, en som har mistet troen eller noe lignende?Finner ordet i omtale om en jordløs husmann i dagleie i FT1801.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Tross eller tren i militæret er bagasje og nødvendig tilbehør hæren på marsj måtte frakte med seg. Men her i folketellingen kunne det kanskje oppfattes som en kjøredreng i sin alminnelighet??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Peter Wiborg

:-)På tysk heter det trossknecht... og det kan oversettes med 'baggage servant' evt 'wagoner'...Så han var kanskje kjørekar....?En jordløs husmann var vel ikke i militæret, så da er vel ikke baggasjesjauer så aktuelt...Jan P.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Jeg er i hovedsak enig med Anne Hagen. Tren betegner den militære våpengren og tilsvarende avdelinger med ansvar for transport - ikke bare selve bagasjen og annet fysisk tilbehør. I FT 01 er yrkesbetegnelsen 'trosknægt' benyttet om ni personer - alle i Stange – alderen 31-37 år. Det tyder på en særegen språkbruk hos én enkelt folketeller i Stange. I de sammenhenger hvor betegnelsen forekommer virker det mest sannsynlig at denne folketelleren bruker den som allmenn betegnelse på kjøredreng eller skysskar. Noen med lokalkunnskap om Stange bør ut fra navnene og gårdene kanskje kunne si noe om de var knyttet til skysstasjonsvirksomhet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

”Trosknægt” er brukt i overført betydning som den mest lavtstående – ikke stridende soldat – kjørekar, av:J. P. Jacobsen: Niels Lyhne (1847-1885) København 1880, nyutgitt i serien i serien 'Danske Klassikere' København 1986. kap. IX Lenke ”Se, hvordan de fleste, og vel ogsaa de bedste ideelle Kræfter herhjemme, har vendt sig udelukkende mod den politiske Frihed. Se paa det, og lad det være Dem en Lære. Tro mig, der er en frelsende Lykke for et Menneske i at kæmpe for en Idé, der har Fremgang, medens det er saa demoraliserende at høre til den tabende Minoritet, som Livet, ved den Retning, i hvilken det udvikler sig, giver Uret, Punkt for Punkt, Skridt for Skridt. Det kan ikke være anderledes, for det er saa bitterlig mismodigt, at se det, man lige ind til sin Sjæls inderste Stille er overbevist om er Sandheden og Retten, at se denne Sandhed forhaanet og slaaet i Ansigtet af hver den usleste TROSKNÆGT i den sejrende Hær, at høre den smædet med Skjøgenavne, og saa Intet at kunne gjøre, Intet andet end at elske den endnu mere trofast, knæle for den i sit Hjærte med endnu dybere Ærefrygt, og se dens skjønne Aasyn lige straalende skjønt, lige fuldt af Højhed og udødeligt Lys, hvormeget Støv der saa hvirvles mod dens hvide Pande, hvor tæt end giftig Taage tyknes omkring dens Glorie.”

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.