Gå til innhold
Arkivverket

[#25953] Jomfru i Danmark 1740 - hvem ble titulert slik?


Gjest Ketil Harbek
 Del

Recommended Posts

Gjest Ketil Harbek

I kirkeboken for Citadelskirken i København for 1740 er notert at premierløytnant Johann Georg Bühring ble gift med jomfru Anna Charlotte Elisabeth Rickers. Hva forteller betegnelsen jomfru om hennes bakgrunn/stand? - Er det forresten noen som kjenner til henne eller slekten/navnet Rickers? (Vielsen finnes også på FamilySearch - der kalles hun Richers.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ketil Harbek

Takk skal du ha, Hans. Jeg er forsåvidt klar over ordlistas forklaring også: 'Jomfru - i middelalderen brukt om ugift kvinne av adel eller høy byrd, senere om ugift kvinne av borgerstand.' Jeg lurer på om det kan sies noe mer presis ut fra konkret tid og sted.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Som du selv er inne på, går det inflasjon i denne som i andre titler, f.eks. madame. I Norge, og antagelig også i Danmark, betød jomfru frem til midten av 1850-tallet fortsatt 'ugift kvinne av borgerstand - kysk eller ikke'. Først i løpet av Victoriatiden fikk det som hovedbetydning: 'ikke seksuelt debutert ung kvinne'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.