Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest J. Nordheim

[#27454] Kornett Stenzel (Novinski?) og Abigal Andersdtr Holstad g ca 1700, Ås?

Recommended Posts

Guest J. Nordheim

I Ås Gårdshistorie er det angitt at Anders Halvorsen Fane på Holstad, gm Gunhild Vebjørnsdtr Grønlund fra Garder/Vestby, bl.a. hadde ei datter Abigal som kan ha vært født ca 1660-1680. Abigal var gift med 'kornett Stenzel'. En udokumentert kilde sier 'Stenzel Novinski.Paret hadde i hvert fall ei datter, Katrine, som giftet seg med sin fetter Samuel Åsmundsen fra Ås i 1723. Giftermålet skjedde i Tanum i Sverige: Fra Tanum kirkebok: 23.9.1723: Norsk karl: Samuel Assmundsson Holm og Catharina Stenselsdatter. At Samuel Åsmundsen fra Askjum i Ås allerede var gift, og senere ble dømt for bigami, er en annen sak. Mitt spørsmål er om noen kjenner noe nærmere til den nevnte 'kornett'?Mvh Jarleif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sten Høyendahl

Stentzel Novinski er omtalt i gårdshistorien for Eidsberg, bind 1 (1959). Jeg har ikke denne for hånden, men så vidt jeg husker i farten drev han en av Haug-gårdene. Han hadde også sønnen Hans Stenselsen som ble husmann, så vidt jeg husker i Trømborg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest J. Nordheim

OK, den boka skulle vært lånt inn for annet formål fra tidligere. Dermed takk for tilskyndelsen!Mvh Jarleif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Robert Chr. H. Skogly

Av latskap; dersom Eidsberg-boken skulle gi noen ytterligere opplysninger om kornetten Stenzel, del det gjerne med flere her!Jeg har en egen Fahne-etterlysningsside: http://www.ager.no/heimr/Etterlysninger/fahne.htm, og ønsker å komme i kontakt med andre som forsker på slekten.Med beste hilsener Robert Chr. H. Skogly (rc@ager.no)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest J. Nordheim

Bare trivelig med slik bedagelighet.. Jeg har lånt boka, og den sier vel ikke så mye: Stentzel Novinski hadde gården Østre Haug i Eidsberg. Stentzel var capitain des armes v stattholderens livregiment til aug 1678, videre fenrik v oberstløytnant Roodts gevordne dragoner fra 1682-1706. Om det var denne Stentzel som var gift med Abigal fra Holstad - vites ikke. Etterkommere - unntatt en sønn som husmann i nabobygda - er ikke angitt. Har heller ikke sjekket om han er omtalt i Ovenstad.Mvh Jarleif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.