Gå til innhold
Arkivverket

[#27775] S&F: Johannes og Marte fra Bygstad til Østenstad


Gjest Hallvard A. Vie
 Del

Recommended Posts

Gjest Hallvard A. Vie

Mine 4. oldeforeldre Johannes Olsson Bringeland f. 1742 og Marte Andersdatter Aase ble gift 16 Nov 1778 i Gaular, og slo seg ned på Østenstad, Eikås i Jølster.Er det noen som kjenner til gårdene Bringeland og Aase i Gaular og vet mer om foreldre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Roald Hjelmeland

I bygdebok for Gaular, Bygstad sokn bind 6 a, side 257 på gården Åse, finner jeg foreldrene til Marte:Anders Monsson f. kr. 1722 på Jølster d. 1799 på Åse. Gift med Anna Knudsdtr. f. kr. 1725 på Jølster, d. 1798 på Åse.Barn: Ola f.kr. 1750 på Jølster Marte f.kr. 1753 på Jølster, vigd 1778 med Johannes Olsson Bringeland.Det er i tillegg fire barn til, tar bare med navn: Anders- Ola- Hans- Johannes.Mvh R. Hjelmeland

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arne Solås

Ubder bruk 1 på Bringeland finnes en Johannes Olsen f. 1748 på Bruland og med bosted Østenstad, Jølster. Hans foreldre var Ole Larsen Bjørkefloten, død 1766 på Bringeland, gift i 2. ekt. med Anna Johannesdatter, f. ca. 1725 på Brulandsbakken, d. 1785 på Bringeland. Hun ble senere g. m. Ole Josefson Hjelmeland og Mons Nilsson Haugane.Mvh. Arne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hallvard A. Vie

Takk, dette er riktig spennende. Fulltreffere på rekke og rad.Dette må være noen av de mest mobile av mine aner på den tiden, med aktivitet i hele tre kommuner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arne Solås

Fra bygdeboken:Tiltale for dans og spel.I 1769 vart drengen Johannes Olsen Bringeland stemna på sommartinget i Osen fordi han etter soknepresten sine meldingar hadde drive med 'usømmelige opførsel med Dants og Spill paa hellige dage'. Spesielt skulle han ha fornærma skulemeistaren Sjur Åse som heldt 'Stevnestue' og les for ungdommen i Hans Bringeland si stove andre påskedag.Eit av vitna, Hans Sjursson Hjelmeland, kunne stadfesta at Johannes hadde 'dantset udi disse hellidags Aftener', noko som då hadde resultert i skulehaldaren sitt sinne. Dette hadde fleire av ungdommane diskutert i lag nedanfor Hans Bringeland sitt loft der Johannes også var med. Her sa han då at skulle han irettesetjast, måtte det også gjelde dei som hadde vore nede på Haugen og nytt alkohol.Denne samtalen refererte Hans Hjelmeland på tinget. Sannsynlegvis må dette siste ha gjort inntrykk på sorenskrivaren. Johannes vart frikjend for skuldingane om å ha forulempa skulehaldaren. Men for å få ei avgjerd om den syndige framferda på heilagdagane, vart det vist til forordninga av 12. mars 1735 'uden nogen særdeles Actionsanlæggelse'. Det står ikke i bygdeboken, men jeg har notert som kilde til denne saken: Sor. i Sunnfjord, Tingbok nr. 18, 'Lenet'. Sommertinget i Osen den 21. juli 1769, - videreføres ved høst-tinget 23. november s. å.Mvh. Arne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hallvard A. Vie

Takk for historien. Alltid spennende å få et glimt av livet og tankene til menneskene bak årstall og faktiske opplysninger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hallvard A. Vie

Det virker veldig rimelig. Lurer litt på opplysningen om at Marthe her er 14 år i 1759. I bygdebok for Gaular, Bygstad sokn bind 6 a, side 257 på gården Åse, fant Roald Hjelmeland (se ovenfor) at Marte var f.kr. 1753 på Jølster.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.