Gå til innhold
Arkivverket

[#29005] Henrik Sparfeldt, Lenvik, 1823 og fremover


Gjest Sigurd Høst
 Del

Recommended Posts

Gjest Sigurd Høst

Henrik Sparfeldt/Sparfælt kom fra Sverige, giftet seg 1823 med Marit Gulbrandsdatter, fikk barna Niels Nathanael (1824), Lars Martinus (1826), Jacob Andreas (1829) og Marthe Sophie (1831), alle døpt i Lenvik. Vet noen hvor Henrik kom fra, når han ble født, hvem foreldrene var, og når og hvor han døde? Henrik er min kones tippoldefar, Lars Martinus hennes oldefar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Det var rart. Jeg finner ingen av familien i 1865. Og heller Ikke Niels som da er gift med Olehanna eller Marthe Sophie som er gift med Peder Henriksen. Hvor ble de av. Kan de ha reist til Sverige eller Amerika?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Villy Ovesen

Se denne siden på Anbytarforum: LenkeHer er Jacob Sparfeldt nevnt. Han flyttet med familien til Norge (Tjeldsund) omkring 1800, og han hadde en sønn Henrik født 1797. Sparfeldt er jo ikke noe typisk norsk navn, så muligheten er vel stor for at dette er den Henrik Sparfeldt du er på utkikk etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sigurd Høst

Tusen takk for henvisningen til Anbytarforum og svar fra Magnus Johansson. Den Henrik som er omtalt der, er utvilsomt den Henrik jeg leter etter. Opplysningene om Henriks familie er svært nyttige, og egentlig mer enn jeg hadde håpet på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest per helge seglsten

Er du på jakt etter opplysninger om svenske (samer eller andre) som flyttet over til Lenvik i Troms, er Lenvik bygdemuseum et sted fullt av informasjon, kompetanse og dataregistrert kildemateriale. Du finner nettadresser og telefonnumre via www.museumsnett.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjell Andersen

Skifte etter Jacob Sparfeldt, Mikkelbostad i Tjeldsund. Skiftet åpnet 12.6. 1813. Arvinger: Sophie Sparfeldt, Mikkelbostad i Tjeldsund, hustru av avdøde. Petrus Sparfeldt, Jemtland, 32 år, sønn av avdøde. Martin Sparfeldt, Jemtland, 30 år, sønn av avdøde. Jacob Sparfeldt, Fredeiba i Vesterbotten, 29 år, sønn av avdøde. Andreas Sparfeldt, Fredeiba i Vesterbotten, 19 år, sønn av avdøde. Henrik Sparfeldt, Mikkelbostad i Tjeldsund, 15 år, sønn av avdøde. Nataniel Sparfeldt, Mikkelbostad i Tjeldsund, 4 år, sønn av avdøde. Marith Sparfeldt, tjener, Hammerdahl i Jemtland, 21 år, datter av avdøde. I 1805 var hun hos kaptein Rikmann.I gårds-og slektshistorie for Lødingen står følgende om Jacob Sparfeldt: f. ca. 1762 i Sverige, d. des. 1812- 50 år på Myklebostad. Jacob ble g. m. Sofia Mortensdtr. Barn: 1) Petrus f. ca. 1781. I 1813 gift og bodde på gården Strand i Strøen i Hammerdals pgj. i Jemtland. 2) Martin f. ca,. 1783. I 1813 bodde han i samme pgj. som Petrus. 3) Jacob, f. ca. 1784, bodde i 1813 Fredrikke forsamling i Vesterbotten. 4) Marithe, f. ca. 1792 i 1805 tjenende hos kapt. Rikmann i Hammerdalspgj. 5) Andreas, f. ca. 1794, i 813 boende i Ångermandland. 6) Henrik, f. ca. 1798, i 1813 hjemme hos moren. 7) Nicolas, f. ca. 1800, d. nov. 108. 8)-12) er ukjente. 13) Natanael, f. Næss 7.5. 1807, d. mai 1823 på Korsnes- ved dåpen; deres tretende barn. I 1813 hjemme hos moren. Jacob var føt i Sverige og arbeidet som urmaker i i Norge. 6.-7.9 1808 møtte han for retten under høsttinget og ba om bekreftelse på rettigheter for seg, sine 6 barn, samt deres eiendommer- i anledning den pågående krig mellom Danmark og Sverige. Det heter seg at han har oppholdt seg i Norge henimot 9 år, i siste 2 år på gården Næss i Tiellesund. Iflg. skiftet etter ham 22.10.1813 var han gårdbruker og urmaker på Myklebostad. Han etterlot seg enken Sophie og syv barn i live. Mvh. Kjell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sigurd Høst

Igjen takk for nyttige svar. Nå har Henrik Sparfelt fått en slekt, og en historie som går fra fødselen i Sverige og frem til han stiftet familie i Lenvik. Her har vi fått vite mye mer enn vi håpet på. Nå mangler bare avslutningen på historien. Er det noen som vet når og hvor han døde?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.