Gå til innhold
Arkivverket

[#29834] Prestegard i Jølster


Gjest Barbara Lose
 Del

Recommended Posts

Gjest Barbara Lose

Gard nr. 69 Ålhus er kjent som prestegard i Jølster.Men ifølge lensmannsboka døde sokneprest Crispinus Johannessen 1568 på Sandal. I 1664-manntallet er 'Præste Enchen' bruker på Sandal [ Simon Mikkelsen Ystad's enke Anne Pedersdatter (død 1675) eller enken etter Jens Nilesen (han døde 1662)?].Er det slik at Sandal var prestegard ved 1600-tallet og kan jeg gå ut fra at Crispinus Johannessens sønner (Tollef, Anders) og Simon Mickelsens barn ble sannsynligvis født på Sandal?Mvh. Barbara Lose

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

En del av Sandal var presteenkens gard. Dersom det ikke var noen presteenke i prestegjeldet, regner jeg med at presten kunne disponere dette bruket.Ålhus var nok både på 1500-tallet og tidligere prestegard. Prestenes barn er trolig født på Ålhus.Presteenkene i Sandalen fikk nok ikke mange barn!Da Simon døde ble det gjort et poeng av at hans enke - enken etter en avskjediget prest - IKKE skulle ha rett til bruket i Sandalen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.