Gå til innhold
Arkivverket

[#29908] Spørsmål om heraldica


Gjest Karin Romstad
 Del

Recommended Posts

Gjest Hans Cappelen

Det har vært hevdet (Slægten Vogt i gamle Dage, 1881) at Christiania borgerren Michel Søfrensen (d 1696) brukte seglvåpen med 'et hjerte gjennomstukket av to piler'. Dette var en misforståelse av hans seglvåpen der skjoldet har et dødningehode over knokler og med tre kornaks eller blomster som vokser opp fra dødningehodets isse (se min artikkel om Slekten Vogts våpen i Norsk slektshistorisk tidsskrift). Det kan altså lett skje en forveksling av hjerte og dødningehode når det er små segl. Det finens et høyt antall våpen og segl med dødningehoder.I verket Hans Krag: Norsk heraldisk mønstring, har jeg funnet noen figurmotiver i skjold som kan minne om 'hjerte med bevinget pil', men de er ikke helt slik. Kanskje kan det likevel her være en forveksling i det motivet du nevner ? På s 52 er det våpen for sorenskriver Johan Ernst Schultz i Bamble med i skjoldet et hjerte foran to krysslagte sverd som holdes av to armer fra to skyer. På s 61 har sorenskriver i Nordfjord Povel Schonvig skjold med et hjerte foran to krysslagte piler, på hjertet et latinsk kors og fra hjertet henger et anker. På s 76 har biskop Christopher Nyrop i Kristiansand et skjold med hjerte med en vinge til hver side og opp fra hjertet en flamme. På s 79 har tolvpredikant Gregers Christensen Berg i skjoldet et hjerte med øverst en tornekrans og tre nagler stukket ned, på hjertet et kors. På s 82 har presten i Modum Laurtitz Chritensen Gram skjold med et hjerte, fra hjertet vokser en stengel/stil med blader og blomst, bak hjertet en sag. På s 107 har prest i lesja Christian Gammelgaard skjold med et hjerte lagt på et kors og under en krone holdt av en arm fra en sky. På s 116 har prest I Skien Peder Nyeborg et hjerte med figurer/mønster, opp fra hjertet en liten vekst og ned fra hjertet et anker. I bind II har bonden Anders Grefsen skjold med et hjerte med flamme opp,på s 10 har bonden Hans Asak i Sørum skjold med bare et hjerte og samme har på s 16 bonden Amund Gislesen Lundberg i Ullensaker, på s 13 har bøndene Ole Tukkebøl og Einar Omberg , begge i Enebakk, begge hjerte med tre blad som vokser opp Flere andre hjerter i skjold er det også (bl.a. prester Winge), men de synes ikke å være aktuelle som mulige forvekslinger med ditt motiv.Jeg har ikke rukket å se mer på andre aktuelle bøker (Norske Sigiller, Nissen/Aase Segl, Løvenskiold Nøkkel, bumerkebøkene til Strømme og Haukanes m.fl.)Håper du finner fram til den rette. Hvor har du opplysningene fra ? Hilsen Hans

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Niels Jenssen Riis , sorenskriver i Hardanger (d.ca.1630)bruker hjerte med bevinget pil (28.10.1622) Det antas at han har vært gift til Hovland, Ullensvang grunnet eierforhold i Nesheim, Mørkdalen Voss. I så fall er det forbindelse til Peter Johannesen (sønn av Johannes Torgilson)Aga g. Torbjørg Filippusdatter Hovland, Ull.Johannes Mogenson, Lutro, Kinsarvik,n. 1603-1618 bruker hjerte med kors øverst og 3 stilker ut fra hjertet. (Ref. Haukanes. Hardanger segl og bumerke)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Morten P. Mortensen

Michel Søfrensens skjold må følgelig være ganske identisk med Mogens Lauritzen (på Linderud). Det er jo et kjent tema, spesielt i presteslekter med 'Memento Mori' - Husk du skal dø. Mogens Lauritzen slektstilhørlighet er fortsatt åpen, men kan det antydes noe slektsforhold mellom ham og Michel Søfrensen ?Med vennlig hilsen Morten P. Mortensen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Til 3Poul Schonevig, sorenskriver i Nordfjord 1711-1761, f. i Skånevik, Hordaland jan. 1679, d. på Nordfjordeid mars 1761. Antatt etterkommer etter presten Elias Andersson og hans 2. kone Elisabeth Larsdatter Galtung, sønn av Johannes Eliasen, student ved Bergen latinskole fra 1676, f. ca 1655 i Skånevik, som tok etternavnet Heltberg.(Ref. Art. av Johannes Falnes: Kven var Elisabeth Johannesdotter Sconvg? Ætt og heim 2000, lokalhistorisk årbok for Rogaland)Til siste innlegg Hvem er Michel Søfrensen og Mogens Lauritzen (på Linderud)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Til 6. Hr. Elias Andersson, sogneprest i Skånevik, var g.1 gang med Katarina Andersdatter Buck,(d.09.08.1643) datter av fogden Anders Andersen Buck/Kolding (sønn av hr. Magister Anders Mikkelsen Buck, biskop i Bergen g. Bodil Andersdatter) og Kristense Madsdatter(datter av Mads Jørgenson,fogd over Halsnøy kloster og Hardanger Len og hans kone Margretha Mikkelsdatter) (Ref. Milzows prestehistorie v. O. Olafsen, utgitt av Voss Sogelag.1911)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.