Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Lars Ove Wangensteen

[#30868] Hva ble sluttproduktet av for eksemel en halv tønne sådd bygg?

Recommended Posts

Gjest Lars Ove Wangensteen

HeiJeg leser med interesse hva de enkelte gårder/bruk er oppført med av sådd korn, eller satte poteter.Det er feks 1/2 tønne (ca 140 liter) bygg, eller andre kornprodukter, eller feks 2 tønner poteter.Det jeg lurer på er hvor mye blir sluttproduket, eller mengde ferdig høstet ? Kan man for eksempel gange sådd mengde med 10 eller 20, eller hvordan kan man regne ut dette ?Mvh Lars Ove

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Folltallet er jevnt over satt lavt i matrikkeloppgavene, og det varierer fra område til område. Sannsynligvis har avkastningen lenge vært 3-4 ganger sådd korn. Gjødslingen ble bedre i andre halvdel av 1700-tallet, og avlingene har nok da økt noe. Potetene gav jevnt over høyere foll. Folltallet er bl.a. gitt i folketellingslistene i 1865.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sigbjørn Sandsmark

Man har jo hørt at fikk man 6 fold i gjenn var bra. Såmengden var vel ca 20 kg på et dekar. Her må vel være en kornbonde som kan korigere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Ove Wangensteen

Hei, og takk for oppklarende svar.Så det man kan gjøre er å danne seg et bedre bilde av gårdens størrelse ved å vite at feks 20 kilo korn var nok til et dekar.1 tønne korn, ca 140 liter, veier kanskje ca 100 kg, og er da nok til ca 5 dekar. Og 5 dekar er jo ikke større enn en middels stor tomt på Oslos vestkant.Med andre ord: Det skulle noen tønner til for å så et areal som i dag er å betrakte som et lite småbruk. Når man da ser at mange bruk opererer med en 1/4 tønne, er det ikke store bruket å snakke omMvh Lars Ove

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.