Gå til innhold
Arkivverket

[#31201] Hva menes med 'axstøe kiørsel'?


Gjest Audun Kristensen
 Del

Recommended Posts

Gjest Audun Kristensen

Fra en utskiftning på garden Elle heter det i 1779: 'Alle Oure Fiskerierne bliver ligeledes til fælles brug og nytte saa vel som alle gamle og brugelige axstøe kiørsel.' Hva menes med 'axstøe kiørsel'? Har noen hørt dette ordet før? Kan det være 'laxstøe kiørsel' der skulle ha stått? Garden hadde lakserettigheter i sjøen.Eller er dette et villspor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg har aldri sett ordet før, og finner heller ikke noe som likner hos Kalkar - men din egen tolkning er vel ikke så dum (forutsatt at du har lest teksten rett)? Det handler jo om fiske, og aure (Oure) er nevnt tidligere i teksten. Slik ordet er skrevet, ser det i hvert fall ut til å være et ord som er satt sammen av disse delene: ax + støe. Siste delen er det rimelig å tolke som ei stø - altså havn eller lasteplass ved sjøen. Første delen burde vel rett og slett ha betydd aks, men det gir ingen god mening. Derfor er det ikke urimelig å anta at første bokstaven enten er utvisket eller uteglemt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Fjogstad

Kikket litt i Lista 1926 av A.Berge (en glimrende bok) og det er selvfølgelig laxestø 'kjøretillatelse' til der i straumen hvor Elle hadde medfølgende rettigheter.Mvh Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

I gammalnorsk var 'aka' et ord som hadde betydningen 'kjøre med hest'. I noen dialekter har ordet overlevd i sammensetningen 'aksteveg' - vei til å kjøre med hest.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.