Gå til innhold
Arkivverket

[#31293] Storfosen - en norsk herregård


Gjest knut fasting
 Del

Recommended Posts

Gjest knut fasting

Denne http://oddso.nvg.org/nsh/t-storfosen.html viser til en kort historikk om Storfosen som ender slik:Etter 1909 har Storfosen hatt forskjellige eiere i kortere perioder. Fra 1969 har major Erland Skattem vært eier.Er det noen som har en oversikt over eierne i de 60 årene mellom 1909 og 1969 ?; o} knut f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Birger Breivoll

I følge Ørlandsboka bd.1 side 69 og 70 er følgende eiere av Storfosen gods. Ingvald og Børge Petersen kjøpte Storfosen i 1909. Etter Ingvald Petersens død i 1915 ble gården kjøpt av Arne Christensen. I 1933 kjøpte Heiberg og Prytz gården, og sistnevnte satt som eier fram til han døde i 1946. Da ble gården solgt til Andreas Norberg. I 1958 kom nye eiere, brødrene Peter og Arne Elvrum.Disse satt med gården inntil 1969 da Erland Skattem overtok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Gunnar Arntzen

Anton Frederik Winther Jakhelln Prytz (1878-1945), som eide Storfosen fra 1933 til sin død, var utdannet offiser og tilbrakte mange år i Russland (både før og etter revolusjonen) som forretningsmann (særlig innen skog og treforedling). Her ble han også kjent med Vidkun Quisling, og etter hjemkomsten til Norge 1930 var Prytz 1931 medstifter av Quislings organisasjon Nordisk Folkereisning (som 1933 skiftet navn til Nasjonal Samling). Prytz var finansminister i Quislings kuppregjering april 1940, deretter NS-fylkesmann i Sør-Trøndelag fra 1941 til han 1942 gikk inn som finansminister i Quislings regjering. Han døde av kreft rett før frigjøringen 1945 og ble derfor ikke stilt til ansvar for sin virkosmhet under krigen, men familien fikk svi - Storfosen med utstyr og innbo ble inndratt av Erstatningsdirektoratet.En fyldig artikkel om Prytz finnes i bind 7 av det nye Norsk biografisk leksikon.Jon Gunnar Arntzen hovedredaktør Norsk biografisk leksikon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Siv-Aida Rui Skattem

For å oppdatere opplysningene i artikkelen kan jeg nevne at eiendommen fra 1.1.98 ble drevet av Dag Erland Skattem, eldste sønn av Anne og Erland Skattem, og fra 1.1.2003 ble den overdratt til ham.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.