Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

[#31317] Rannveig Tordsdotter på Aurland og Svend Estridsen av Danmark

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Ifølge mange sider på nettet var de foreldre til Ingrid, som først ble gift med Olav Kyrre og deretter med (angivelig) sin slektning Svein Brynjulfsson på Aurland. Dette siste ble sist (indirekte) behandlet i tema 29736.Nå lurer jeg på om det finnes kilder til den angivelige forbindelsen mellom Rannveig og Svend, og hvor pålitelige denne eller disse kildene evt. kan sies å være.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Fjogstad

Ikke så mye kildereferanse får man si.Hans ekteskapelige forhold er meget uklare. Han synes å ha vært gift tre ganger, med en svensk slektning som erkebisp Adalbert av Bremen tvang ham til å skille seg fra, med en Gunhild eller Gyda, og med en Thora. Gyda kjennes kun fra Adam av Bremens beretning, hvor hun kalles Svend Estridssons «rettmessige dronning». Om dette er riktig, eller om hun kun har vært kongens frille, vites ikke. Adam forteller også at hun ble drept med gift av en av Svends friller ved navn Thora. Mor til Erik Ejegod var antagelig Rannveig Tordsdatter av Aurland, sønnedatter til Rannveig Tordsdatter d. e. Ingerid og Svend var altså tremeninger. Hun var i alle fall mor til Ingerid, gift med kong Olav Kyrre og senere med Svein Brynjulfsson på Aurland. Svend synes ikke å ha etterlatt seg «ekte» sønner.Fra Snorre Sturlasson:Magnus den godes saga: Svein het en mann, sønn til Ulv jarl, som var sønn til Torgils Sprakalegg. Sveins mor var Astrid, datter til kong Svein Tjugeskjegg. Hun var søster til Knut den mektige på farssiden og til sveakongen Olav Eiriksson på morssiden; og deres mor var dronning Sigrid Storråde, datter til Skoglar-Toste.Mvh Knut

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Ja, jeg kjenner til disse utsnittene, de finnes på den enes hjemmeside etter den andre i identisk form. Så den som først skrev dette, hvem det nå kan ha vært:'Mor til Erik Ejegod var antagelig Rannveig Tordsdatter av Aurland, sønnedatter til Rannveig Tordsdatter d. e. Ingerid og Svend var altså tremeninger. Hun var i alle fall mor til Ingerid, gift med kong Olav Kyrre og senere med Svein Brynjulfsson på Aurland.'burde naturligvis ha angitt nærmere hvorfor Rannveig 'i alle fall' var mor til Ingrid/Ingerid. Nå er ikke dette gjort, så derfor lurer jeg på om noen andre kjenner til den evt. kilden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.