Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Anders Aschim

[#31432] Cathinca Andvord og Johan Svendsen

Recommended Posts

Gjest Anders Aschim

I [Arne Bonde,] 'Hundre år i papir: Utgitt i anledning av Rich Andvords hundre års jubileum 5. mai 1965' heiter det på s. 144-145 om firmagrunnleggjar Richard Andvord (I) si kone Cathinca: 'Hun hadde som ung pike studert musikk i Leipzig og Paris og hadde i alt fem års utenlandsopphold bak seg da hun ble viet til Rich Andvord. Hun holdt flere konserter og lanserte flere av SIN FETTER JOHAN SVENDSENS komposisjoner i private selskaper før de ble fremført i konsertsalene verden over' (mi uth.).Pianisten CATHINCA (også skrive Katinka o. l.) ANDVORD var fødd JACOBSEN (også skrive Jakobsen). Ho er fødd i Kristiania i 1849 som eldste dotter av målarmeister Ole Jakobsen/Jacobsen (f. i Fåberg 1819, son til Jacob Engebretsen) og Anne eller Anna Arnegaard (f. i Ål 1821, dotter til Anders Olsen Arnegaard).Komponisten JOHAN SEVERIN SVENDSEN er fødd i Kristiania i 1840. Han er son til musikar Gulbrand Svendsen (f. i Sandsvær 1817, son til Svend Gulbrandsen) og Pernille Marie Jonasdotter (el. Johansdotter) Elg (f. i Fåberg 1815, dotter til Jonas Jonassen? Elg og kona Siri Valtin).Ingen opplagt søskenbarnrelasjon, med andre ord. Men Fåberg ved Lillehammer er jo ein felles faktor. Handlar det om ein fjernare relasjon, tremenning, til dømes?Både Katinka Jakobsen og Johan Svendsen var i Leipzig i året 1871-1872, ho som ung klaverstudent ved konservatoriet, han som profesjonell musikar (dirigent, komponist og fiolinist).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Gunn Huglen

Hei!I tema 21804 står det litt om Johan Svendsens søsken Lenke og foreldre. Vet ikke om det har noen interesse her?Mvh. Gunn Huglen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Richard Fauskrud

Hei, Jeg tror jeg kan hjelpe deg med å oppklare slektskapet mellom Kathinka Andvord og Johan Svendsen, men fetter og kusine var de neppe. Den 5.7.1808 døde den 64 år gamle enken Lisbeth Pedersdtr. på plassen Hammeren under Lillehammer gård i Fåberg. Hennes opphav er ukjent, men det er mulig hun var fåberging. Denne Lisbeth Pedersdtr. ble gift i Fåberg 17.4.1775 med kobberslager Jonas Jonassen Elg. En av deres barn var sønnen Jonas Jonassen Elg den yngre født på Hammeren ved Lillehammer gård i Fåberg 9.7.1782. Denne Jonas den yngre ble gift i Fåberg 21.10.1802 med Sigrid Valentinsdtr., f. 9.3.1782 på Valentinstuen ved Lysgård i Fåberg. De hadde datteren Pernille Marie Jonasdtr. Elg, født på Hammeren ved Lillehammer gård 24.8.1816. Hun ble gift med Gulbrand Svendsen og disse var foreldre til Johan Severin Svendsen. i 1865 og 1875 befinner Pernille Marie seg på Søndre Romundstad i Øvre Rendalen i Hedmark der hun er syerske.Lisbeth Pedersdtr. var altså Johan Svendsens oldemor.Kobberslager Jonas Jonassen Elg den eldre døde på Hammeren ved Lillehammer gård allerede den 10.5.1783. Enken Lisbeth Pedersdtr. gift seg da opp igjen 22.1.1784 i Fåberg med kobberslager Peter Lundgreen, f. ca 1753 (i Sverige?). Blant deres barn finner vi datteren Sidsel Petersdtr. Lundgreen, født 17.3.1784 på plassen Hammeren ved Lillehammer gård. Hun blir gift i Fåberg 10.6.1805 med gardbrukersønnen Jacob Engebretsen Jongerud, født 8.10.1782 på Jongerud gård i Fåberg. Jacob og Sidsel bosatte seg på Galterudsveen i Fåberg og blant deres mange barn finner vi også sønnen Ole Jacobsen Galterudsveen, født 12.11.1818 på Galterudsveen. Han flytter til Christiania i 1840 der han i 9.1.1849 blir gift med Anne Arnegaard fra Ål i Hallingdal. Ole Jacobsen Galterudsveen ble i Christiana kjent som malermester Ole Jacobsen og døde av bronkitt i sitt hjem i Kirkegaten 4 den 8.5.1896. Et av Ole og Anna's barn var datteren Katinka Sofie, født i 1849 som ble gift med Richard Andvord.Lisbeth Pedersdtr. var derfor også oldemor til Kathinka Andvord.Johan Severin Svendsen og Katinka Andvord var altså tremenninger (eg. 'halvtremenninger' hvis det er noe som heter det). Jeg håper dette løser problemet ditt. Hvis du vil ta kontakt med meg direkte kan du gjøre det gjennom denne hjemmesiden: http://home.c2i.net/rfauskru/mvh Richard Fauskrud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anders Aschim

Tusen takk for hjelpa!!Mi interesse for Cathinka Andvord heng saman med at ho var barndomsvenninne med Emma Blix, kona til Elias Blix. I året 1871-1872 var Emma og Elias Blix i Leipzig (han på studiereise), og den eldste sonen deira, Hans Peter, blei fødd der 3. mai 1872. Cathinka Jakobsen var konservatoriestudent, husvenn - og fadder for Hans P. Blix. Johan Svendsen var også i Leipzig det aktuelle året, han arbeidde som fiolinist og dirigent.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.