Gå til innhold
Arkivverket
Gjest John H. Aarønes

[#31545] Margrete Sigurdsdatter og Oluf Arnessøn året 1368

Recommended Posts

Gjest John H. Aarønes

På Marteinsgården i Veøy, Romsdal ble 12. oktober 1368 vart det meldt av Thorstein Bjørnssøn, Prest ved Peterskirken i Veøy og Eirik Baardssøn at Margrete Sigurdsdatter gav Olaf Arnessøn 3 øresbol jord i Liavik (Akerø) mot å istandsette alle gårdens hus, men av det fjerde øresbol, som hun beholdt, skulle det svares Landskyld.Kilde: [url="http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=15363&s=23&str=>LenkeLiavik i Akerø er vel Løvik i Aukra, Romsdal.Dette dokumentet heng sammen med et dokument frå 15. februar 1429 hvor Clemet Anbjørnsson og Olaf Erixsson seier at Einar Thoresson og Gunhild Gunnarsdatter var kommet overeins om å framføre bevis angående 3 øresbol i Leaviken, og at Einars vitne Sigurd Ogmundsson under ed forklarte, at Margrete Sigurdsdatter lyste for ham og hans Hustru Margrete, at hun med full bevisthet hadde gjeve Olaf Arnessøn de 3 Ørebol, som heiter Loduaker, mot å setje i stand alle husa på gården.Kilde:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John H. Aarønes

Det synes som om interessa for tida før 1500 er veksande på forumet og eg prøver difor å løfte dette temaet opp att i von om å få respons.13. mai 1362 er Olav Arnesson nemnt som beseglar abv eit dokument på Sylte[bøen i Eresfjord. [url="http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/regest_vise_tekst.prl?b=6737&s=n&str=>LenkeTeksten i Regesta Norvegica er som følgjer:'Makeskiftebrev utf av Kolbein Nikulasson: Han har gjeve Nikulas Aslaksson, frenden sin, 1/2 markebol i Bogge, 3 øyresbol i Hagbøen og 1 øyresbol i Sandvika på Boggestranda mot at Nikulas gav han nygarden i Sira i Eresfjorden, som er 1 markebol frå gamalt.Besegla av utf, Olav Arnesson og Torgils Bårdsson.'8. nov. 1364 vert også Olav Arnesson nemnt som utf. av eit dokument:'Vitnebrev om jordoverdraging, utf av Olav Arnesson, Skjering Arnbjørnsson og Gudlaug Jonsson: Dei var same dagen i Blyfotgarden i Veøy. Der handtokst Hildrid Gudlaugsdotter og Lavrans, son hennar, med Sunniva Eiriksdotter og overlét til henne og arvingane hennar 7 øyresbol i Sandegarden i Nes i Grytten sokn i Romsdal åtting. Det var Sunnivas þinga væd,1 og dermed var partane forlikte om alt.' LenkeVidare vert ein Olav Arnesson nemnt 23. nov. 1366'Takseringsbrev utf av Sigurd Petersson, Skofte Torgilsson, Olav Arnesson og Isak Oleivsson: Måndagen før andresmesse same året var dei i øvre Li og takserte midelen til Ingebjørg Torgilsdotter og Arne, son hennar. Det var 40 mark i [klede?] og 13 i ... og 8 6-øyres kyrlag og 20 i tilvekst og 14 kyrlag...'

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John H. Aarønes

No er det nok ein gong gått eit år sidan sist eg prøvde å skaffe informasjon om dei nemnte personane. Prøver på nytt om det er råd å få hjelp til å identifisere persongalleriet i desse breva.Etter artikkelen av Lars Løberg i siste utgåve av NST er jo Sigurd Ogmundsson ein sentral person. Kan den Sigurd Ogmundsson som Margrethe Sigurdsdatter i 1429 lyste for ham og hans Hustru Margrethe ha samband til Hestbø/Talgje-ætta?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John H. Aarønes

Og sjølvsagt greidde eg å snu om namnet på den eldre. Det skulle stå:Etter artikkelen av Lars Løberg i siste utgåve av NST er jo Ogmund Sigurdsson ein sentral person.I innlegg 1 sto mellom anna 'Einars vitne Sigurd Ogmundsson som under ed forklarte, at Margrete Sigurdsdatter lyste for ham og hans Hustru Margrete, at hun med full bevisthet hadde gjeve Olaf Arnessøn de 3 Ørebol, som heiter Loduaker, mot å setje i stand alle husa på gården'.Kan det vere noko samband mellom personane nemnde i 1429-diplomet og Hetbø/Talgje?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John H. Aarønes

Sigurd Ogmundsson er nemnt i RN frå 1348 til 1390. Den Sigurd Ogmundsson som vitna i 1429 kan ikkje vere den same som er omtala i dei eldste diploma. Einaste aktuelle kandidat finnast i 1390 diplomen som er dagsett Lillehammer 15/5 1390.Salgsbrev utst av Sigurd Ogmundsson: Han har solgt Berdor Ivarsson 12 øb i øvre gården i søndre Børke i Vingrom i Fåberg sogn og fått full betaling.Beseglet av utst, Håkon Torgeirsson og Roar Gunnarsson som var til stede da Sigurd og Berdor håndtokes.[url="http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=2786&s=n&str=>LenkeI DN kan ein også finne ein Sigurd Ogmundsson i 1396 - 18. oktober på Hof. LenkeDenne Sigurd Ogmundssøn ser ut til å ha sine interesser på Austlandet. Kjenner nokon fleire kjelder som kan hjelpe til med å identifisere Sigurd frå 1429.Det kan vel også nemnast at Giske eigde delar av Løvika.Den (eller dei) Sigurd Ogmundsson(er) som er nemnt i dei eldste diploma ser ut til å halde til på Vestlandet, Talgje i Finnøy (1368) og Stavanger er nemnt. Denne Sigurd er nemnt som Hr. Ogmund Finnssöns svend og Ogmund vert kalla hans husbond (1362).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John H. Aarønes

I dokumentet frå 15. februar 1429 stadfester Jon Ogmundsson opplysninga Sigurd Ogmundsson og kona Margrethe gav om Margrethe Sigurdsdatters gave til Olav Arnesson.Tilfeldig? Det er i alle fall nærliggjande å gisse på at Jon og Sigurd er brør.I NST XL er ein artikkel av Sten Høyendahl: Guttul Torkelsrud og hans etterslekt. På s. 17 står følgjande:'Noe før 1400 hadde OGMUND på Gjellestad gitt en part i Nordre Kolstad i Askim for sin sambygding ASLAK BLANDHOLS sjel. I 1400 avsto TROND GUTTORMSEN og hans hustru GUNNILD 8 1/2 øresbol i Østre Gjellestad til JON OGMUNDSSON og hans hustru JORUNN [Hallvorsdatter]mot en del av Buskelsrud i Eidsberg.'Sjølv om dette skulle høve godt i tid, synes ikkje dette å vere den Jon Ogmundsson eg leitar etter. Såvidt eg kan lese ut av artikkelen har Jon broren Pål og barna Aslak, Ogmund og Rønnaug.Som de skjønar er eg på fisketur - kan eit eventuelt brødrepar Sigurd og Jon Ogmundssøner sporast opp i kjeldene?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.