Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Trond Kristensen

[#32991] Flakstad - Befal i Krabbekrigen/Revansjekrigen

Recommended Posts

Gjest Trond Kristensen

I skattemanntall for Lofoten ser vi flere personer med militær tittel som bosetter seg som leilendinger i Flakstad/Moskenes i tidsepoken etter Krabbekrigen (1657-1658)/Revansjekrigen (1658-1660). Disse har sannsynligvis inngått i Trondhjems regiment 1. eller 2.Spørsmålet blir om disse personers tilstedværelse i krigen kan verifiseres via kilder.Personer som jeg tenker på her er: Johan Schelhorn (leutnant-bosatt Vareide), Niels Basse (sergiant-Ramberg), Anders Christensen (corporal-Å), Giebell (corporal-Å).Gården Vikten blir i 1674 utlagt til leutnantsgård (eid av kongen). Var dette vanlig andre steder at befal fikk gårder - som 'lønn for strevet'.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Olai Ovenstad har omtale av offiserene i 'Militærbiografier Den norske hærs officerer fra 18. januar 1628 til 17. mai 1814'. Han nevner Johan Skeelhorn (Schelhorn), som var fenrik ved Senjens kompani 20/9 1657, og på ny fenrik samme sted 30/9 1658. Kapteinløytnant og kompanisjef ved samme kompani 1/5 1659. Han var avgått 30/4 1660. Premierløytnant ved Nye Nordlandske kompani fra våren 1678 til kompaniet ble oppløst i november samme år.Rullematerialet fra denne perioden er det nok størst mulighet for å finne i Riksarkivet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.