Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Olav Sendstad

[#33204] Kilder om legdsbarn

Recommended Posts

Gjest Olav Sendstad

Jeg lurte på om det finnes kilder som identifiserer legdsbarn? Jenta som kanskje var på legd var født midt på 1750-tallet. Det var kanskje noe regnskap knyttet til dette, eller ville det være nevnt i ekstraskatten fra 1762?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ellef Ellefsen

Hvis hun var født på midten av 1750-tallet finner du henne ikke nevnt i ekstraskatten fra 1762. Barn under 12 år ble ikke registrert i denne. Mvh Ellef Ellefsen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars E. Øyane (Luster kommune)

Fattigprotokollane i bispearkivet skal innehalda detaljerte lister over alle legdelemmar, anten dei er born eller vaksne. Desse listene tar til kring 1755 og kan vera ei svært god kjelde fram til 1839 då fattigstyret vart kommunalt.Med venleg helsing,Lars E. Øyane

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Olav Sendstad

Takk til begge for svar! Jeg kjente ikke til fattigprotokollene - de høres ut til å være rett kilde for meg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Skartsæterhagen

Er det noen som har noen erfaring med hvordan dette er på Østlandet? Jeg har forespurt både Hamar og Oslo statsarkiv om det fins oversikt over lægdebarn.Hamar svarer 'Statsarkivet i Hamar har ikke bispearkiver lenger tilbake enn til 1864. Da ble Hamar stift skilt fra Christiania stift. Opplysninger fra bispearkivet tidlig på 1800-tallet må derfor rettes til Statsarkivet i Oslo, hvor dette oppbevares.'Oslo svarer: 'Det er nok ikke slik at bispearkivene ordinært har komplette fattigprotokoller før 1839. Disse vil man som regel måtte søke i prestearkiv evt. kommunearkiv. Prost og bisp hadde tilsyn med prestene, og når det gjelder fattig- og skolevesen hadde stiftsdireksjonen tilsynsoppgaver. Det er imidlertid ingen oversikter over fattiglemmer i Christiania (Oslo) stiftsdireksjons arkiv. I arkivet etter biskopen er det lite fattigvesen i det hele tatt, og ingen i separate serier. Man måtte altså eventuelt lete i den alminnelige brevsamling. Det er lite sannsynlig at det finnes oversikter over fattiglemmer i den alminnelige korrespondanse.'Er det noen som har andre erfaringer?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.