Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Lars Nygaard

[#34918] Hjelp med tyding av kirkebøker

Recommended Posts

Gjest Lars Nygaard

Det har vært mye og positiv respons til Arkivverket etter at Digitalarkivet startet utlegging av skannede kirkebøker på nett den 8. november. Vi takker så mye for det!Men nye muligheter gir også nye utfordringer. Mange brukere har erfart at de ikke helt mestrer lesing av håndskriften i noen av kirkebøkene. Dette gjelder særlig i de eldre bøkene, som det nå stadig vil komme flere av på nettet. En del brukere henvender seg derfor til Arkivverket via e-post eller telefon for å få hjelp til å tyde skrift de ikke forstår.Riksarkivet og statsarkivene har dessverre ikke kapasitet til å hjelpe publikum med tyding av skrift i skannede kilder utlagt på nett, og ber brukerne avstå fra slike henvendelser.Men det er jo god tradisjon for at brukerne hjelper hverandre her i Brukarforumet. Så hvis du f.eks. legger inn en lenke til en 'problematisk' side her i forumet, og forklarer hva du ikke greier å tyde der, kan kanskje en mer erfaren skrifttyder hjelpe deg. Husk å bruke den _permanente_ lenken til siden! Den har tegnene '.jpg' bakerst, og du finner den som en del av bildeinformasjonen fra bildevisningssiden.Vi vil også gjøre oppmerksom på det utmerkede nettkurset i gotisk håndskrift som Historisk institutt og Statsarkivet i Bergen har utarbeidet. Du finner det her: http://digitalarkivet.no/gotisk/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Nygaard

NB: Det skal stå 'digitalarkivet.no' istedenfor 'digitalarkivet.no' i den siste lenken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Nygaard

NB: Systemet ødelegger den siste lenken, men du finner korrekt lenke til kurset i gotisk håndskrift under Nyttige lenker fra Digitalarkivets startside.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Erik Aas

Når det gjelder forespørsel om lesehjelp, kunne det vært lurt å legge en lett synlig lenke fra der de skannede kirkebøkene ligger, til dette forumet eller til et nytt forum.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.