Gå til innhold
Arkivverket

[#35129] Lensmennenes dødsfallmeldinger


Gjest Celvin Ruisdael
 Del

Recommended Posts

Gjest Torkel Rønold Bråthen

I Alf Kiils 'Arkivkunnskap, Statsarkiva' (Trondheim, 1969) står det å lese under kapitlet om Sorenskriver og skifte (s. 108):'Ved reskript 23/11 1781 vart det pålagt prestane at dei kvart år skulle sende skifteforvalteren attestar om alle som var døde i sokna eller kyrkjelyden,...Etter kansellisirkulære 1/12 1812 skulle dødsmelding skje til lensmennene, som så skulle melde frå til skifteforvalteren og samtidig gi den som meldte dødsfallet, ein attest til å levere presten. Presten skulle så kvart fjerdingår sende listen til skifteforvalteren. Dødsmeldingslistene frå prestar og lensmenn for kvart fjerdingår ligg gjerne i eigne pakkar i skifterettens arkiv. Seinare får vi lister for kvar månad (note: Lov om avgift av arv 8/4 1905...)'.Alf Kiil har ikke med et eget kapittel om lensmenn og deres arkiv, siden det i 1969 var usikkert om disse arkivene ville bli overlevert til statsarkivene (s. 230).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johan I. Borgos

Litt supplering fra praksis: Noen lensmenn skreiv bare av lister de fikk fra prestene, andre laga sine egne lister, som ofte avveik fra kirkeboka. Mange omkomne fiskere finnes for eksempel bare i lensmannslistene i de tilfellene det ikke var noe lik å begrave - da kunne presten glømme innføringa i kirkeboka. Men også lensmannslistene har sine mangler, siden de først og fremst blei laga som grunnlag for skifteretten. Døde spebarn og lutfattige gamle falt ofte ut - de etterlot ingenting å skifte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Lise Hovdal

Kan bare tilføye at lensmannens dødslister for Lofoten og Vesterålen er mikrofilmet fra 1818 og utover. Det kan være verdt å undersøke om de også kan være mikrofilmet for andre steder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.