Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Odd Brede

[#36755] Christian Tomte Berg f.ca. 1792 Jevnaker - landhandler på Nes, Romerike

Recommended Posts

Gjest Odd Brede

Hei!I Nes bygdebok - bind II - under Bjørk på side 285 finner jeg Kristian Tømte Berg (mellomnavnet er i kirkebøkene i Nes skrevet både Tomte og Thomte) som overtok gården på 1830 tallet etter at han giftet seg med enken etter forrige eier Karen Hertel f. Østby (ekteskapet inngått 16.12.1820 i Nes, Akershus, og det står da at han er 28 år og innfl.) Kona dør imidlertid ca 1839 og Kristian blir far til en datter født utenfor ekteskap i 1839. Datteren blir døpt Caroline Christiansdatter.Mine spørsmål er:1. Er det Christian vi finner her på Jevnaker sammen med far og mor i 1801 tellingen Lenke2. I så fall, er det noen som har opplysninger om far og mor til Christian?Odd Brede

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ole P. Gamme.

I flg. Per Jacob Desseruds gardshistorie for Ballangrud i Lunner,er Kristian Tømte Bergh født ca. 1792 i Ringsaker. Foreldrene var lensmann Ole Andreas Bergh 1748-1820 og Oline (Eline) Jonsdtr. f. ca. 1748. Desserud antyder at Bergh var født i Brøttum.Ole A. Bergh var landkræmmer på Ballangrud og lensmann fra 1804 til han døde.Sønnen Ole Olsen Bergh, f. ca. 1789, g. 24.5.1819 med Randi Marie Andersdtr. ble konstituert lensmann i Jevnaker 1820-1826.Desserud har sønnen Kristian som gift med Karen Mathea ? f. på Nes på Romerike, og i FT 1865 bor han i Fredensborgvn i Christiania og er landhandler. Mvh Ole.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Odd Brede

Tusen takk til Ole - da traff jeg blink her.Odd Brede

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Thor Bøhmer

På Brøttum er det minst 3 Berg-garder i tillegg Bergsødegården. Så er det jo plassene under Berg. Det kan være naturlig at en lensmann også hadde tjeneste fra Forsvaret. Når man tjenestegjorde for en gård som het Berg, sto det ofte von Berg i rulla. Da var det en del som ble hengende ved slike navn. Her blir det altså mange muligheter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.