Gå til innhold
Arkivverket

[#38846] Hva betyr 'saal'?


Gjest Erling Diesen
 Del

Recommended Posts

Gjest Erling Diesen

I en tingsak fra 1790 står det bl.a.: '----- paategnet dennes Prinsipals Reqvisition begge dateret 3 hujus er saal'. Senere står det: '--- efter deres paaskrift eedelig afhjemlet alt saal.' Jeg har funnet ut at 'hujus' betyr 'i denne måned'.Men hva betyr 'saal'? Kan noen løse problemet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Ved søk på Google 'saal' finner jeg ordet/forkortelsen brukt flest ganger i tyverisaken mot Gjest Bårdsen; Tyverisak - Vest-Agder 1814 Flekkefjord sorenskriverembete: Tingbok 1814'Ordren og Stevningen er saal.''..hvilken Ordre er saal. ''Listen, der er uden Underskrivt og nu blev forsynet med Rettens Paategning saal.'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tor L. Larsen

Det står for 'saalydende', en vanlig forkortelse i gamle rettsprotokoller m.m. Ofte er deretter ikke teksten av det/de nevnte dokumentet/-ene tatt inn i protokollen, men istedet er skrevet et dobbeltkryss # som markerer at her er de å regne som tatt med. Tegnet er ei henvisning til at det/de er framlagt, som regel (alltid?) opplest og eventuelt også lagt sammen med sakens papirer (lagt ad acta).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.