Gå til innhold
Arkivverket

[#38870] Drukningsulykken og Hengslelåtten


Gjest Per-Erik Berge
 Del

Recommended Posts

Gjest Per-Erik Berge

Hvem var det som druknet? Mot slutten av 1700-tallet skulle et stort brudefølge ro fra Hengslet til Viker kirke i Ådalen. Grenda Hengslet ligger ved elva Begna, ikke langt fra E16 ved Nes i Ådal.En spelemann, Garthusen, var ulykkelig forelsket i brura, og det skal ha skapt oppstandelse da han møtte opp og ville delta i feiringen. Han fikk, imidlertid være med i båten, den med brura i, etter tradisjonen. Garthusen skal ha stilt seg på båtripene og trådd båten ned , vekselvis på hver side, mens han trallet en gammel slått, den som senere har blitt kalt Valdreskvelven. Historien vi ha det til, at da båten kantret, tok Garthusen brura i armene og dro henne med seg i dypet. Ni skal ha druknet, flest menn. Damene skal ha holdt seg flytende på omfangsrikt selskapstøy, slik at de andre båtene i følget nådde fram til dem før de forulykket. Fela, som på et tidspunkt må ha kommet inn bildet, skal senere ha kommet til overflaten ved Fåsteinlykkja på Nes, og skal så på egen hånd ha spilt deler av det som har blitt Hengslelåtten. Historieinteresserte har funnet ut at det har vært ei stor drukningsulykke ved Nes, den 9. oktober 1771. Man har også funnet ut av 3-5 av de forulykkede, det skulle være ni døde i alt, er gravlagt ved Hedalen kirke. Spørsmålet er om resten av de omkomne, muligens ådølinger, ettersom det var til Viker man skulle, kan ha vært gravlagt ved Viker kirke. Det fantes ikke flere kirker enn Hedalen og Viker på den tiden. Noen som vet noe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Kan det være Ole Haraldsen Garthus (1745 S-Aurdal - 1771 Ådal). Druknet ved Hengsle sammen med 4 personer til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per-Erik Berge

Hei Det var både spennende og sannsynlig! Vet du noe om de andre omkomne? Hvor har du opplysningene fra? Per-Erik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...
Gjest Berit Knudsen

Utseende på disse sidene fra Ådal har skiftet en del ganger, men Etternavn-lista finner du alltids. Og det er ved hjelp av den du finner fram.Se under Surnames/etternavn. Ang. Ole Haraldsen se på etternavn = Garthus, og bla deg fram til Ole med Next-knappen på linja under.Barbro finner du under etternavn Torgersdatter. Det er om det var hun som fikk sønnen Elling Olsen f.23/8 1818 på Aslaksrud hvor faren var Ole Andersen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Skrev feil f.dato. Det skal være 29/8 1818.Det står bare at Ole Andersen var fra Hedal, Sør-Aurdal og at Barbro Torgersdt. var fra ukjent sted, muligens Ringerike.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.