Gå til innhold
Arkivverket

[#39146] Er Eli og Elen samme navn?


Gjest Ole Selmer
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

Navneformen kan veksle mellom Eli, Elen og Ellen. Dessuten finner vi formen Øli (i hvert fall i Aust-Agder) som en variant på 1700- og 1800-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg er klar over Ellen(d)-varianten av Erlend (sml. Elling - Erling), men som oftest vil jo den sammenhengen navnet opptrer i, vise om det er snakk om et mannsnavn eller et kvinnenavn. Dermed vil ikke en sammenblanding av Ellen (Elen, Eli) og Ellen (Erlend) vanligvis være noe stort problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trond Lunde

Norsk personnamnleksikon (utdrag):Elen, form av Helene. Både Elen og Ellen er og vanlege i eldre kjelder frå andre delar av landet, men dei står da oftast for talemåsforma Eli (med variantar)Eli, norsk form av Helene. Mykje brukt i etteref. tid. Formene Eli og Elen er til saman på 8. pl. i Ft 1801. I eldre kjelder er namnet ofte skrive Elen og Ellen. Den tradisjonelle uttalen er mange stader Ili (delvis med tjukk l), i Tel og A-Agd. Øli.Ellen, 1) norsk-dansk skriftvariant av Elen, 2) eng. form av Helene, 3) kortf. av Eleonore og Ellinor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Robert Bjerke

I Sør-Valdres på 17 og 1800-tallet forekommer et kvinnenavn Edi. Av og til blir Edi og Eli forvekslet i kirkeboken, men de må være to forskjellige navn. Eller? Hva kunne opphavet til Edi være?Kan også legge til at Eli ble uttalet Æli (med tykt l) på Romerike.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trond Lunde

Norsk personnamnleksikon (utdrag)Edia, f., heimleg avl. av Edi(a)s. Kjent sidan 1735 (Kruken 1994a). Litt brukt i Nordl (særleg Sørfold-Steigen) på 1700 og 1800-t. Til forma Egidius svarar forma Egidia (sjeldan). Det fanst og eit Edia i Hedm. på 1800-t., men det har truleg anna opphav.Edi(a)s, m., norsk form av lat. Aegidius, gresk Aigidios, avl. av gresk aigis, 'geiteskinn, skjold (av geiteskinn)'. Ein del nytta i Nord-N. (særleg Nordl) siden 1500-t. I skrift mest Edias i vårt hå (hundreår)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.