Gå til innhold
Arkivverket

[#39272] Ekteskapsbøter


Gjest Sissel Endresen
 Del

Recommended Posts

Gjest Sissel Endresen

Hallo! Jeg forsøker å finne en mest mulig korrekt definisjon av ordet ekteskapsbøter. Men det var ikke helt enkelt. Ble ekteskapsbøter gitt ved at en person fikk barn utenfor ekteskap (altså at vedkommende var gift og hadde hvert utro). Eller var det at begge partene var ugift og ikke ønsket å inngå ekteskap med hverandre selv om de ventet et barn? Håper noen kan gi meg en mer korrekt forklaring på denne straffen. Med vennlig hilsen Sissel Endresen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Davidsen

Prøv nokre av dei lenkene du finn i denne debatten: LenkeDer var òg ekteskapsbøter for å ha komen 'for tidleg i seng' - altså om barnet vart fødd mindre enn 9 månader etter ekteskapet (1700 +/-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Et søk etter 'ekteskapsbøter' på Google gir en del treff. Basert på http://www.hf.uio.no/iakh/forskning/ forskningsprosjekter/tingbok/Erichsen.pdf synes det som om ingen av dine forslag traff spikeren på hodet. Det er imidlertid snakk om bøter for å få barn før tida, dvs før paret hadde levd i ekteskap i 9 mnd. Det nevnes også et tilfeldig unntak, der et par fikk slippe med ekteskapsbøter, som var lavere enn leiermålsbøter, da de lovet å gifte seg.Leiermålsbøter ble betalt for utenomekteskapelig seksuelt samkvem. Dersom en eller begge partene var gift, ble det kalt enkelt eller dobbelt hor, og da var straffen (i alle fall på 1600-tallet) høy. Hor ble straffet med at halve boet ble inndratt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Christian Vs norske lov kom i 1687 - før det var det bestemmelsene i Christian IVs norske lov (fra 1604) som lå til grunn. Før den tid gjaldt Magnus lagabøtes landslov fra 1274.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.