Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Else Thorsen

[#39321] Didrik Jansen eller Johansen, f. ca. 1750, Sortland

Recommended Posts

Gjest Else Thorsen

Johanna/Johanne Didriksdatter blir født i Sortland i 1787. Hennes far oppgis å være Didrik Jansen.'1787. Die Præcat: públ: Dóbt eet úægte Barn Nom: Johanna. Testes:Peter Sortland, Peter Hans: ibid, Sophie Enocsd: ibid, Christens Larsd: ibid, Ingebor Mensd: Bÿgd, faderen opgivet at være Diric Jans: Moderen Ane Jansd: Nævernees. (Döpt efter 10/4 men före 6/5) f Sortland PF455 1730-94 p.115Opplysningene er hentet fra Börje Jonssons hjemmeside. Han har denne Didrik Jansen oppført som Diderich Hyscher Johansen, dp. 1751, sønn av Johan Pedersen og Sophie Edvardsdatter Meyer i Spjutvik, Sortland. Denne Johan Pedersen kalles i skiftet for Jan Pedersen.Nå har jeg imidlertid funnet ut at det er (minst) to Didrik'er i Sortland på denne tiden som kan være aktuelle. Det er skifte etter en Diderich Joensen på Brockløs i 1792. Kona heter Aleth Jensdatter og de har to barn på 1 og 2 år. Jeg lurer på om denne mannen kan være identisk med Diderich Hyscher Johansen? Ei av søstrene hans skal være født i Brokløysa.Den andre Didrik Jansen fant jeg i folketellinga fra 1801. Han er ugift tjenestedreng på 42 år, bosatt på 'Honckfiorn'. Denne alderen stemme jo forsåvidt også godt på alderen til Diderich Hyscher.Forøvrig kan det nevnes at Johanna Didriksdatter er fosterdatter hos Anders Eriksen og Kirsten Bultr på Neverness i 1801. Jeg har sett henne omtalt som Johanna Didriksdatter Bitterstad, men vet ikke hvorfor. Hun giftet seg i 1807 med Lars Jacobsen Rå. Spørsmålet er altså om noen vet om Didrik Hyscher Johansen/Jansen virkelig er hennes far, og hvem av de to ovennevnte pesoner han er identisk med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Johan I. Borgos

1. På 1700-tallet og også seinere blei navnet Johan (i noen tilfeller også Johannes) ofte korta ned til Jan i kystdialekten. Johan Pedersen og Jan Pedersen er samme mann i dette tilfellet.2. Didrik Hyscher Johansen (1751-1807), sønn av Johan Pedersen og Sofie Edvardsdtr Meyer i Spjutvika, var far til det barnet som Ane Jansdtr (egentlig Johansdtr) fødte i 1787. Og det stemmer at Johanna vokste opp hons Anders Eriksen og Kirsten Paulsdtr på Nevernes. Etter at hun blei konfirmert i 1805, tjente hun på Bitterstad, som altså ikke var etternavnet hennes, men 'adressen'.3. Didrik Iversen i Brokløysa (gift med Alette Jensdtr) kan sjekkes ut av saka, det samme gjelder Didrik Schiøtt Pedersen, som tjente i Hognfjorden i 1801 (han var gift med Dorte Hyscher Nilsdtr).4. Den datautgaven av 1801-tellinga som brukes på nettet, Digitalarkivet medregna, er fortsatt krydra med tallrike navnefeil som for det meste skriver seg fra datalagringa.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Else Thorsen

Tusen takk for et svært oppklarende innlegg. Vet du hva som skjedde med Didrik Hyscher Johansen, f.eks. når han døde eller om han noengang giftet seg? Kunne ikke finne ham i 1801-tellinga.Er også nysgjerrig på opphavet til Ane Jansdatter/Johansdatter. Er det kjent hvem hun var datter av? Har registrert at det er ei ved det navnet som er tjenestepike på Roksøen i Sortland i 1801.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.