Gå til innhold
Arkivverket

[#39444] Christen Jensen Munkegaard


Gjest Odd Andreas Sørgård
 Del

Recommended Posts

Gjest Odd Andreas Sørgård

Axel Coldenvin nevner i sin 'Jordegods og storgårder i Nord-Norge' at en Christen Jensen Munkegaard (1626-1686) giftet seg med Guren Schønnebøl (1635-1709), datter av Manderup Pederssøn Schønnebøl og Maren Jørgensdatter Staur ([url="http://vestraat.net/iea-p/p375.htm#i30115>http://vestraat.net/iea-p/p375.htm#i30115). Er det noen som kjenner til adelsætten Munkegaard og deres våpenføring? Jeg finner den f.eks ikke i registeret til Danmarks Adels Aarbog eller Dansk Adelsbog (

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Odd Andreas Sørgård

Jeg har fått tak i 'Litt om adelsslegtene Staur, Schønnebøl og Munchegaard i Nordland' av Johan E. Brodahl. Dette er opprinnelig et særtrykk utgitt av Nordlandsposten i 1915, nå utgitt som småskrift av DIS-Salten Slektshistorielag (http://sa.disnorge.no/). Opphavet til slekten Munchegaard kjennes ikke, men Christen Jensen Munchegaard (1626-1686) var lagmann i Nordland 1682-1686.På side 17 i skriftet nevnes to personer som kan være brødre av lagmann Christen Jensen Munchegaard (1626-1686). Den første av disse er Peder Jensen Munchegaard, 'prest i Tjodling i Jarlsberg', nevnt i åpne brev 21. jan. og 7. juli 1670. Den andre er Povel Jensen Munchegaard, 'prest paa Næs', nevnt 21. juli 1670. Er det noen som har forsket på opphavet til disse personene?Våpenet til denne slekten '...bærer i feltet en avhugget brun stamme, hvorfra der springer op tre grener med blomstrene roser i toppen'. Våpenet er avbildet på toppstykket til den gamle 'lagmannsstolen' i Bodin kirke (side 167 i 'Jordegods og storgårder i Nord-Norge').

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

De ''mulige brødrene'' Peder og Povel var prester i hhv. Tjølling (VF) og Nes (AK) fra 1670 (Norsk Prestehistorie, NSF)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Andreas Sørgård

Vedrørende innlegg 3: Dette kan du nok rett i. Johan E. Brodahl setter et spørsmålstegn vedrørende slektens 'adelige' opprinnelse.Vedrørende innlegg 4: Er det gjort noen undersøkelser omkring opphavet til Peder og Povel? Om ikke noen av dem var brødre, kan det da ha vært slektskap mellom dem og Christen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leiv  Skjerve

Er det noen forbinnelse til oberst Ole Fredrik Munchegaard fkr 1650, g 1685 med Birgitte Christoffersdatter Schøller til Gjølme, Orkdal.Med kilde 'Om Nordmænds Deltagelse i Det Danske Hjelpekorps i Irland og Flanderen 1689-1697' finnes oberstløytnant Fredrik Munkgaard som sjef for 2det Kompani under: Infanteri. Garden til Fods.I stormen på Limerick i 1690 falt sjefen for prins Fredriks regiment Oberst Kalneyn og Oberstløytnant Fredrik Munkgaard ble ny sjef og utnevnt til oberst. Han falt i slaget ved Aghrim 12. juli 1691Han finnes ikke hos Ovenstad

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Andreas Sørgård

J. E. Brodahl har nevnt opp følgende personer av slekten Munchegaard i Nordland:1. Christen Jenssøn Munchegaard, død 1689. Lagmann i Nordland 1682-1689. Gift med Guren Schønnebøl, født ca 1640, død ca 1709. 4 eller 5 barn:1.1 Charlotta Amalia Munchegaard, født ca 1670, død 1717.1.2 Else Cathrine Munchegaard. Nevnt fere ganger som fadder.1.3 Ane Cathrine Munchegaard. Også nevnt flere ganger som fadder. Dette kan være en tredje søster, eller navnet kan være en feilskriving av foregående.1.4 Christentza Sophia Munchegaard. Kom i 'ulykke' med Falentin von Hulsthors. En sønn. Gift 1698 med Hans Knudssøn. Snekker, kirkebygger. En sønn:1.4.1 Johan Christian (von Hulsthors).1.4.2 Christen (Hanssøn).1.5 Otte Henrich Munchegaard. 'Løs og ledig Person som har vaaren i Hans Mayts Tienniste'.Om slektens våpenskjold skriver Brodahl følgende: 'Vaabnet er jeg ikke kommet over andensteds end paa stolbekroningen ute fra Bodin kirke. Det bærer i feltet en avhugget brun stamme, hvorfra der springer op tre grener med blomstrende roser i toppen.' Denne er avbildet i 'Jordegods og storgårder i Nord-Norge' av Axel Coldevin, og på forsiden av 'BODIN BYGDEBOK - bind II, del 4. Innstranda' av Terje Gudbrandson (http://www.bodo.folkebibl.no/bygdeboker.html).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Navnet må ha vært Hulsthorst, antar jeg, ikke Hulsthors.Våpenbeskrivelsen fra Bodin kirke er våpnet til slekten Staur. Jeg vet at Manderup Schjønnebøl Perssøs hustru, Maren Jørgensdatter Staur, er begravet i kirken (sammen med Manderup), så det er nok helles våpen som er beskrevet. Av andre kilder vet vi at hennes våpen er i behold i kirken. Munchegaards våpen bør ha vært noe annet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

'Barenafaren' Falentin von Hulsthorst er vel da sønn av Johan von Hulsthorst, som var g.m. Øllegaard Manderupsdatter Schønnebøl (død 1704), søster av Guren (g. Christen Jensen Munchegaard). Isåfall barn med sin kusine. Ikke bra ...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Det fantes en sersjant Jens Munchgaard som noe før 1690 ble trolovet med Sara Hansdatter Parelius (1654-1718) fra Trondheim, datter av jordeier Hans Jensen Parelius (Skifte 1 Jul 1690) og hans 1. kone, prestedatteren Karen Nielsdatter Balg Støren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Andreas Sørgård

Våpenet til Munchegaard befinner seg i stolbekroningen til den såkalte 'lagmannsstolen' fra Bodin kirke. Det er den jeg henviser til på forsiden av 'BODIN BYGDEBOK' (innlegg 8). Våpnene svarer til initialene over: MPS = Manderup Pedersen Schønnebøl, MID = Maren Jørgensdatter Staur, CIMG = Christen Jenssøn Munchegaard og GMS = Guren Manderupsdatter Schønnebøl.Jeg har funnet en Johan Hültshorst nevnt i 'Årbok for Rana 1986' - 'Skansen på Moholmen' av Bjørn Bratbak. Han var offiser (oberst) i Norge siste havdel av 1600-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Våpnet på bygdebokas forside (nummer tre fra venstre, Munchegaard) er en variant av slekten Staurs våpen, kan en vel si, jf også hjelmtegnet, som er likt for begge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Andreas Sørgård

Til Tore (innlegg 13): Jeg kan være enig i at Munchegaard sitt våpen er en variant av slekten Staurs våpen. Hovedelementene er jo de samme, avkappet stamme i skjoldet og tre blomster på hjelmen. Brodahl skriver følgende om slekten Staur sitt våpen - først kjent for Jørgen Pederssøn Staur, som i Odense 22. august 1527 fikk fribrev med skjold og hjelm: 'som skal være et afhugget Træ udi blaat Felt og to graae afhugne Trær på hjelmen, derimellem et standendes opreist Egeblad, fæstet udi baade afhuggen Træ og Hjelmen. Klædet blaat og graat'. Kan ikke se at dette helt stemmer overens med avbildningen. Lenke til http://www.bodo.folkebibl.no/bilder/innstranda.jpg

bilete0890.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Maren Jørgensdatter Staurs våpen i Bodin ligner mye mere på det staur-våpnet som hennes far, farfar, farfarsfar og farbrødre førte (i deres segl) enn det bildet som gjengis ovenfor. Bildet overfor viser et våpen som ikke er ført av slekten staur, meg bekjent.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Marie Tollan

Ang. innlegg 8.Jeg har registert Johanne Marie Munchegaard (- lever i 1725) som datter av lagmann Christian Jensen Munchegaard og Guren Schønnebøl, gm Anders Olsen/Olofsen Wang(en)berg (død før 28.4.1707), prest/kapellan i Tolgen, men avsatt og forvist til Nordland.Barn: Ellen og Andrea Andersdøtre og Christian Wang(en)berg som levde i 1719. (Kilde: Robelin)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Per Nermo

Man kunne vel da tippe at denne Anders Olsen/Olofsen Wang(en)berg var sønn av prest i Salten, Nordland, Oluff Lauritsen Wangberg (f. ca.1631?) og hans kone Ellen Hansdatter Blix (g. ca. 1662).Hva var grunnen til at han ble forvist (til hjemtraktene) ?Oluff og Ellen var foreldre til lensmann i Buksnes, Lars Olufsen Blix, som var g.m. Riborg Andersdatter Tellemann (Thilemann) fra Hadsel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.