Gå til innhold
Arkivverket

[#40582] Den norske kongeslekten


Gjest Eivind Stenshorne
 Del

Recommended Posts

Gjest Eivind Stenshorne

Dagens kongefamilie har som kjent aner med 'kongeblod' fra helt andre steder enn Norge. Bl.a. Danmark og England.Men blant de gamle norske kongene fra før unionen med Danmark, var det flere som giftet seg inn i dansk kongeætt.(Mener jeg å huske)Betyr ikke dette at dagens norske kongefamilie faktisk er etterkommere av de gamle norske kongene fra før den danske unionen?Kan dette i så fall på noen måte dokumenteres?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

Christian 1. av Danmark, den første kongen av Oldenburg-slekten skal på morsiden ha nedstammet fra den gamle danske kongeslekten, og dermed også en god del av de norske (ved inngifte).I Ign (Lokalhistorisk skrift for Enebakk) nr. 2, 2005 har jeg forøvrig en artikkel med Olav 5.s aner i fem generasjoner bakover, og der finnes ikke en eneste nordmann. De aller fleste (i 5.generasjon) er tysk adel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eivind Stenshorne

Takk for svar! Men må vi ikke tilbake til Dronning Margrete av Danmark som er ene arver av kongeriket? Hun giftet seg jo med en norsk konge. De fikk Olav. Olav skulle da bli konge over både Danmark og Norge, men døde ung uten avkom.Stemmer dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

Det er korrekt. Dronning Margrete utpekte sin søsters dattersønn, Erik av Pommern til sin arving. Efter ham ble hans søstersønn Christoffer av Bayern konge, derefter Christian 1., som forøvrig ble gift med enken efter Christoffer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eivind Stenshorne

Takk for svar, Kenneth.Mener så sannelig å huske at en historiker et sted, på TV eller i et magasin, fortalte at dagens norske kongefamilie hadde aner blant de gamle norske konger nettopp pga Margrete-norsk konge-forholdet. Men dette kan jo ikke stemme når Olav ikke får barn?Hva kan ellers underbygge et slik slektsskap?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frank Johansen

Euphemia Eriksdotter (1301-1361) var datterdatter av Håkon V Magnusson, datter av hertuginne Ingebjørg, og søster av kong Magnus 'Smek'.Hun ble gift i 1336 med Hertug Albrecht II av Mecklenburg og har tusenvis av etterkommere blant europeiske fyrstelige og høyadelige. Naturlig nok også den norske kongefamilien. Se LenkeDessuten fikk kong Håkon V Magnussons uekte datter Agnes (som ble gift med Haftore Jonsson til Sudreim) en mengde etterkommere i den svenske adelen, og noen av disse ble giftet inn i tysk adel, etc. etc. Så hun har også tusenvis av etterkommere, og også her går det linjer til den nåværende norske kongefamilien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

Dagens kongehus tilhører huset Oldenburg og har regjert i Norge fra 1449 til idag, med unntak av perioden 1818 - 1905.Christian 1 - som ble norsk konge i 1449 - var tippoldebarn av Eufemia.Dagens konge er etterkommer etter eller beslektet med alle tidligere norske konger (unntatt Karl Bonde)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frank Johansen

'Dagens konge er etterkommer etter eller beslektet med alle tidligere norske konger (unntatt Karl Bonde)'Joda, han også! På denne måten:- Karl Knutsson Bonde (1408-1470), g. 1 m. Brita Turesdotter Bielke (-1436)- Kristina Karlsdotter Bonde (1432-1500), g. 1446 m. Erik Eriksson Gyllenstierna (-1478).- Erik Eriksson Gyllenstierna (-1502)- Karin Eriksdotter Gyllenstierna (-1562), g. m. Erik Arvidsson Trolle (-1530)- Beata Eriksdotter Trolle (-1591), g. 1538 m. friherre Gabriel Oxenstierna (-1585)- Friherre Bengt Gabrielsson Oxenstierna (-1591)- Greve Gabriel Bengtsson Oxenstierna af Korsholm och Wasa (1586-1656)- Grevinne Anna Oxenstierna af Korsholm och Wasa (1620-1690), g. 1658 m. Greve Christoph Delficus zu Dohna (1628-1668)- Grevinne Amalie Louise zu Dohna (1661-1724), g.m. Greve Alexander zu Dohna-Schlobitten (1661-1728)- Grev Albrecht Christoph zu Dohna-Schlobitten und Leistenau (1698-1752)- Grevinne Friederike Charlotte zu Dohna-Schlobitten und Leistenau (1738-1786), g. m. Prins Carl Anton August av Holstien-Beck (1727-1759)- Hertug Friedrich av Holstein-Beck (1757-1816)- Hertug Wilhelm av Holstein-Glücksburg (1785-1831)- Kong Christian IX av Danmark (1818-1906)- Kong Frederik VIII av Danmark (1843-1912- Kong Haakon VII av Norge (1872-1957)- Kong Olav V av Norge (1903-1991)- Kong Harald V av Norge (1937-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

Jaha! Da har jeg lært noe nytt idag også.Jeg har også trodd at alle konger fra 1319 til idag - med unntak av Karl Bonde, Carl XIV Johan og Oscar I - er etterkommere av Håkon 5s datter hertuginne Ingebjørg.Stemmer det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eivind Stenshorne

Mulig dette er et dumt spørsmål nå, hvis det allerede er selvsagt av det ovenfor: Men gjelder slektsskapet også kongene i Norge FØR dansketida?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

Den siste norsk-norske kongen var Håkon 5 Magnusson som døde våren 1319. Hans mannslinje føres tilbake til Harald Hårfagre. (Dvs de fleste moderne historikere argumenterer i det kålblå for at så godt som ingen av Hårfagre-kongene var sønner av sine fedre).Uansett regnes Håkon 5 som den siste av kongen av Hårfagre-ætta, og alle senere norske konger av fyrstehusene Folkunge-ætta, Pommern, Bayern og vårt nåværene Oldenburg var etterkommere etter ham gjennom dattera hertuginne Ingebjørg.Karl Bonde var ikke etterkommer etter hverken Håkon 5 eller andre Hårfagrer. men så ble han jo også sjaltet ut til fordel for Oldenburgeren. Kong Carl Johan (Bernadotte) hadde vel ingen konger overhode i anetavlen sin, men sønnen kong Oscar giftet seg med en etterkommer etter hertuginne Ingebjørg.Hvorfor man blander den dyktige danske dronning Margrethe inn i dette aner jeg ikke. Hun var hverken norsk eller fikk etterkommere bortsett fra den barnløse sønnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Jon Harald Haug

Hvordan var kong Oscar I's hustru, den franske adelsdamen Josephine de Beauharnais, en etterkommer av hertuginne Ingebjørg? (Dronning Josephine var for øvrig mor til kongene Carl XV og Oscar II.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Harald Haug

Da jeg stilte spørsmålet i (15), hadde jeg glemt at dronning Josephine var halvt tysk. Moren var prinsesse av Bayern, og da går det i hvert fall én linje (muligens en av mange) gjennom fyrstehusene Hessen-Darmstadt, Brandenburg-Ansbach, Brandenburg, Oldenburg og Mecklenburg tilbake til Eufemia og hertuginne Ingebjørg. Interessant at den 'gale' kong Ludwig II av Bayern (han med slottene og Wagner-beundringen) var tremenningen til kongene Carl XV og Oscar II.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.