Gå til innhold
Arkivverket

[#40649] 1701-manntall for Søndre Bergenhus


Gjest Kenneth Holter
 Del

Recommended Posts

Gjest Kenneth Holter

Finnes denne på SAB og kan noen sjekke originalen for meg?I manntallet 1701 i Tysnes finner vi på N(edre) Løckhammer følgende personer:Peder, 40, opsAnders Ellendsen, 16, stifsønn*Knud Ellendsen*, 10, stifsønn*Begge barna har i den digitaliserte kilden 'stifsønn' med asterisk og Knud har også markert 'Ellendsen' med asterisk.Jeg er interessert i å vite hva originalen egentlig sier. Dersom tolkningen her stemmer, må Peder ha giftet seg med enken efter Ellend efter 1690/91, men ifølge skiftet efter Peder i 1714 har han to barn som begge er gift på det tidspunktet, og selv om de skulle være tvillinger, er det kanskje lite trolig at begge barna allerede er gift i en alder av 20-22?Den ene av barna til Peder, nevnt i skiftet, heter Knud. Det er vel også lite trolig at Peders kone har to sønner ved navn Knud som er i live samtidig, derfor lurer jeg på om ikke den Knud som er nevnt på Løckhammer i 1701 må være Peders egen sønn, og at Peder og enken efter Ellend må ha giftet seg en gang mellom 1685 og 1690.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

I debatt 40608 Lenke er det nå forsåvidt bekreftet at Knud ikke er en Ellingsen. Men ligger feilen i kilden, eller i avskriften?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

Ok, da er det kanskje vanskelig for noen her å svare, selv om Yngve Nedrebø står oppført som en av to som har digitalisert den.Men, som nevnt, Knud, som i den digitaliserte versjonen er gitt patronymet Ellendsen og betegnelsen stifsønn, er beviselig en Pedersen og ekte sønn av Peder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Vi har en kopi av originalen, og en avskrift av samme. Den sier at det på N: Løckhhammer var en Fattig Bunde med navn Peder, 40 år, og som sønner står Ander Ellendsen hieme 16 og Knud hieme 10.Det skulle da bety at den eldsste er Ellends sønn, og den yngste rimeligvis Peders sønn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.