Gå til innhold
Arkivverket

[#41242] Hva er 1 spannbruk?


Gjest Guri D Brekke
 Del

Recommended Posts

Gjest Guri D Brekke

Det benevnes av og til i gards- og ættebøker om 1 spann-, 2 spann- og 3 spannbruk. Er det noen som har forklaring på hva som ligger i det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddvar Søreide

Eg vil anta at det her vises til Landskyld/verdisetting av ein gard eller om ein er leiglending så var dette den årlige leie som ein måtte betale til jordeigar. På Vestlandet var 1 spann lik 18 mark. Landskylda her vest vart i hovedsak rekna i fisk eller smør, men ein finner også korn eller andre verdier som er brukt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Guri D Brekke

Det kan høres ut som ei god forklaring, at det er leie som blir rekna ut på denne måten. Og at jo flere spann, jo større bruk.Mvh Guri

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ola Ljødal

I Ivar Aasens ordbok finnes bl.a. denne forklaringen på ordet 'spann': 1:'En Vægt af 36 Mærker, en halv 'Vaag'. Meget brugt ved Stavanger, hvor Kornmaalet gjerne regnes efter Spann.(Af svensk spann: Halvtønde).' 2. et Slags gammel Jordskyld, omtrent som 3 Skylddaler. Trondhj Stift. Deles i tre Ører (Øyre), og 32 Mærker. Vel egentlig et Spand Smør, nemlig som Afgift for Leie.''Spand' var også en måleenhet for lengde - den lengden som man kan måle med utstrakte fingre.Som kjent bruker de i Sverige uttrykket 'spannmål' som er en fellesbetegnelse på de fire viktigste kornslag som dyrkes i landet. Ordet har kanskje opphav i tilsvarende avgifter der i landet i gammel tid?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.