Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Håvard Olsen

[#41310] Sprøsmål om gårdsarbeidere

Recommended Posts

Gjest Håvard Olsen

Jeg har flere ganger i folketellingene og i andre kilder kommet over yrket 'gårdsarbeider'.Går ut i fra at det er en person som for det meste jobber på selve gården med dyr og åker osv. Og ikke i f.eks. skogenMitt spørsmål er om gårdsarbeidere gjennom tidene har vært en like så 'egenartet' yrkesgruppe som skogsarbeidere. Eller om gårdsarbeidere ikke har vært et like så 'markant' yrke(at det kanskje var mer 'uhøytidlig' og 'forefallende').?Jeg finner forøvrig en god del flere skogsarbeidere enn gårdsarbeidere i 1900-tellingen i hele landet, men skillet er ikke stort. Vil tro det er snakk om rundt 800-1000 flere skogsarbeidere der.Håper dere forstår spørsmålene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfinn Kjelland

Eg trur nok at du må inkludere 'tjener' på gardsbruk og 'dreng' i diverse skriveformer i denne kategorien, og da får du med nokre tusen til.Slik teneste var eit typisk livsfaseyrke i eldre tid - frå gutane var konfirmerte til at fekk overta heimgarden eller kunne skaffe levebrød til ein familie på anna vis. Det same galdt i til dels større grad jentene, som i tillegg til gardsarbeid på gardane og setrane tok seg 'huspost' i byane ganske langt utover 1900-talet.Gardsarbeidarar, tenarar og drengar kunne nok delta i skogsarbeid der det var aktuelt. Men yrkeskategorien skogsarbeidar var neppe i like stor grad avgrensa til ein livsfase.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.