Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jarl Christensen

[#41536] Ole Henningsen Normann, f 1755- 59 fra Kalvestad på Sula?

Recommended Posts

Gjest Jarl Christensen

Jeg søker etter fødested og aner til Ole Henningsen Normann. Han bodde og virket i Torsken i Troms. Han kom til Grunnfarnes i Torsken med ei jekt tilhørende Daniel Moursund i 1783. Han ble senere styrmann og handelsmann. Han var i tillegg lensmann i Torsken fra 1797 til sin død i 1808. Han var gift 2 ganger. Første gang i 1790 med Maren Jørgensdatter i 1802 med Gjertrud Marie Pedersdatter. I dette ekteskapet fikk han 2 døtre og 1 sønn, - Henning Martinus i 1802, Martha i 1804 og Maren i 1807. I 3 militærruller fra 1796, 1801 og 1804 er det oppgitt at Ole Henningsen Normann kom fra Sündmør og var 41 år i 1801. Enkelte kilder uten referanse til grunnkilder oppgir at Ole Henningsen Normann skal være født 1759 i Torsken og være sønn til Henning Junghans Eriksen Normann som var klokker i Trondenes og Ellen Hartvigsdatter Hveding. Ole Henningsen Normann er ikke skrevet inn i kirkebøkene for Trondenes og det er vel lite sannsynlig at klokkerens barn skulle være utelatt. Han er heller ikke nevnt i Trondenes gårdshistorie eller Folk og slekt i gamle Trondenes. Hermod Moursund som har lett etter Ole Henningsen Normanns opphav i flere år har sjekket opp Sunnmørssporet og har ved hjelp av Bjørn Jonsson Dale kommet frem til at de eneste aktuelle Ole Henningsen på Sunnmøre på den tiden var 2 brødre med samme navn på Kalvestad på Sula. Den eldste av brødrene overtok heimgården på Kalvestad, mens den yngste født i 1755 ikke ble boende der. Faren til de 2 aktuelle Ole Henningsen het Henning Olsen Vedde f 1710 og moren Ragnhild Nilsdatter f 1711. Det finnes ingen forklaring på Normann- navnet. Dersom Sunnmørssporet er riktig, kan det kanskje finnes noe i slekta til Ragnhild Nilsdatter som forklarer Normann- navnet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Jonson Dale

Henning Olson Kalvestad blei gravlagt 26. november 1768 i Borgund, og rimeligvis blei det halde skifte etter han like etter. Eg har for tida ikkje høve til å sjekke dette skiftet, som eventuelt kan stadfeste om Ole Henningson d.y var i live då.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.